Dags att tänka på våra småfåglar













Hungrig nötväcka. Se sån stil han har! Foto: KLV

Nu är det läge att sätta upp fågelmatstationerna runt om i våra trädgårdar. Småfåglarna behöver mycket energi för att överleva vintern, och det kan vi hjälpa dom med.

Här får du några enkla tips på hur du kan hjälpa våra vänner:

1. Skaffa ett fågelbord. Du kan köpa till billigt pris på t ex Jula ( Sveriges ledande postorderfirma för hemmasnickare och proffs, med huvudkontor i Skara).

2. Sätt eller häng fågelbordet vid ett träd eller ett buskage, så fåglarna känner sig hemma och kan äta i lugn och ro. Häng talgbollar på strategiska platser, men glöm inte att sätta fast näten ordentligt så ingen fågel fastnar.

3. Fåglar är unika individer och tycker om olika slags mat. Däremot kan man generellt säga att mesarna gillar talgbollar men inte frukt, nötskrikan gillar makaroner, trastarna gillar mest frukt och jordnötter (hmmm...like too) och finkarna gillar det mesta utom talgbollar. Små frön, solros och hampa går hem hos dom flesta. Nötter, bröd, havre mm.

4. Bli inte sur om fåglarna skvätter ner frön på marken. Vissa fåglar vill hellre äta direkt från marken. Har du tur kan fasanerna komma travande.

5. Hur kul är det för oss när favoritgodiset är slut på ICA? Fåglarna känner samma sak, så var noga med att hålla fågelbordet välfyllt.

6. Meditera över Guds skapelse, Guds omsorg om allt levande, och hur vi kan hjälpa Gud med det. Matt 10:29: "Säljs inte två sparvar för en kopparslant? Men ingen av dem faller till marken utan att er fader vet om det." Luk 12:6: "Säljs inte fem sparvar för två kopparslantar? Men ingen av dem är glömd av Gud."

7.. Vad får du tillbaka? Ljuvlig sång, vackra färger, och helt gratis jobbar dom bort skadeinsekter från dina rabatter!









Talgoxe på väg. Foto: KLV

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...