Stureplansprofiler outade på Facebook

DN har i dag en artikel om nätmobbar. Bakgrunden är att de sk stureplansprofilerna blivit "outade" på internetsajten Facebook. Tidigare var det Flashback man kollade på om man ville veta något "hemligt", men de följer numera svensk lag och publicerar inte personuppgifter olagligt. Facebook ligger däremot på amerikansk server och omfattas därför inte av personuppgiftslagen.

Jo, jag gick faktiskt in och kollade på facebookgruppen med bildpublicering av stureplansprofilerna och blev illa berörd. Såg ut som helt vanliga killar i 20-årsåldern, inte alls som man fördomsfullt föreställer sig våldtäktsmän. Somliga menar att det är bra att publicera namn och bild på dömda våldsverkare - till hjälp för kvinnor som då har möjlighet att undvika dem.

Ja, handlingen är avskyvärd. Men pojkarna är inte avskyvärda. Jag tror ändå på människors möjligheter att ändra sig. Stureplansprofilerna är dömda för livet. Deras anhöriga dras med i detta. Finns det ändå - med all respekt för offret - möjlighet att avstå från hämndaktioner?

Andra bloggar om: , ,


intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...