Kyrkomötet dag 2

Mitt inlägg i debatten om vigselrätten:

Ordförande, biskopar, ledamöter och åhörare!

Det finns flera skäl till att Svenska kyrkan bör värna sin vigselrätt. Att hälften av de ca 44 000 äktenskap som ingås i Sverige varje år ingås i Svenska kyrkan, talar sitt tydliga språk.
Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap är inte en god ersättning.
Om Svenska kyrkan frånsäger sig vigselbehörighet, innebär det att kyrkan själv nekar brudpar möjligheten att under enklare eller högtidligare former ställa in sina liv i ett större sammanhang, det vill säga att inom ramen för en gudstjänst säga ja till varandra, och inför Gud och församling avge löften om kärlek och trohet.

I kyrkans ordning för välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap, som är den form som idag används för redan lagligt vigda, finns momenten frågorna, löftena, ringväxlingen och tillkännagivandet inte med, och det är i hög grad dessa moment som allmänt kännetecknar vigseln, tillsammans med välsignelsen som skickats med brudparet strax före uttåget.

Det andra jag vill lyfta fram är religionens plats i offentligheten. Opinionsbildare från bland annat ateistiska kretsar vill begränsa religionens plats i samhället så mycket som möjligt. Det gäller religionens, och inte minst den kristna trons roll i skolan men också förekomsten av kristna program i radio och tv, som vi pratade om igår.

Låt oss inte bli naggade i kanten också när det gäller gudstjänstlivet!

Människor, homosexuella, bisexuella, transpersoner och heterosexuella vill uppenbarligen ha möjlighet att gifta sig i kyrkan på alla sätt som räknas. Då bör inte vi som kyrka stänga kyrkporten. Bifall till utskottets förslag.

Uppdatering: DN rapporterar om debatten och om
beslutet.
Dagen

Andra bloggar om: , ,
intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...