HBT-kunskap

Efter den senaste tidens debatt om homovigslar och annat har vi inte kunnat undgå att märka att okunskapen kring sk hbt-personer är utbredd.
´
Folk har undrat om homosexualitet smittar (nej, svarar jag, inte mer än att ögonfärg eller vänsterhänthet smittar), om barn till homosexuella föräldrar själva blir homosexuella (nja, det faktum att barn som lever med heterosexuella föräldrar kan vara homo- bi- eller heterosexuella eller transpersoner tyder på att samma bör gälla för barn med homosexuella föräldrar), om man blir homosexuell för att det är trendigt (och när valde du din heterosexualitet senast?) eller om bisexuella inte måste vara tillsammans med både en man och en kvinna samtidigt för att få alla sina känslomässiga behov tillfredställda. I såfall skulle ju polygami behöva införas i äktenskapsbalken. Och det gör det säkert så småningom. Tillåter vi homosexuella att gifta sig kommer vi snart tillåta antalsneutrala och till också med artneutrala äktenskap.
Jodå, så resonerar faktiskt en del människor.

Man skulle kunna önska att den allmänna hbt-kompetensen kunde öka. Det finns många webbplatser och bloggar att läsa på, om man inte känner någon hbt-person personligen.

De flesta vet dock att hbt står för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Ibland lägger man till ett "q" som står för "queer". Från början betydde queer "konstig" eller "udda", men betydelsen har förskjutits till att handla om ett avståndstagande från heteronormen. Könsidentiteten är sociala konstruktioner, och det är därför omöjligt att helt och fullt definiera personer som män eller kvinnor.

Tiina Rosenberg har definierat queer som
1. Ett paraplybegrepp för gruppen lgbtqi (lesbian/gay/bi/trans/queer/intersex) och de studier som fokuserar på denna grupp. 2. Används som uttryck för en militant form av lggtqi-aktivism, kallad queeraktivism. 3. Politisk och teoretisk kritik av heteronormativitet.

Den grupp jag själv vet minst om är transpersonerna. Min guide i detta är transaktivisten och socialdemokraten Lukas Romson som bland annat bloggar om de orättvisor som fortfarande drabbar transpersoner.
"När man avskaffade tvångssteriliseringarna 1979 trodde nog de flesta att denna skamfläck för alltid var utraderad. Man skämdes, med rätta, och erbjöd ersättningar till de som skadats av statens dåvarande unkna politik. Men, det finns fortfarande grupper som tvångssteriliseras, nämligen alla transsexuella. Nu gällande lag kräver nämligen sterilisering av dem som vill byta juridiskt kön, och få tillgång till det som av läkarkåren betraktas som livsviktig behandling, könskorrigerande operationer. Vi tvingas alltså välja mellan steriliseing eller att avstå från social acceptans och vård. Det är knappast ett val, det är tvång!"

På webbplatsen Lukas Lya reder han ut begreppen inom transvärlden. Enkelt sagt är transpersoner en beteckning på alla som tidvis eller alltid avviker från normen från det kön som registrerats vid födseln. Vanligaste begreppen är

transsexuell (person född i fel kropp)
intersexuell (Person som fötts med atypiska biologiska könsmarkörer)
transvestit (person som klär sig i det motsatta könets kläder)
transgenderist/ transgendered (Kan användas som mer flytande begrepp bla om heltidstransvestiter och personer som definierar sig som det andra könet men inte klär sig som det)
intergender (person som upplever sig ha en mental könsidentitet som ligger mellan man och kvinna)
drag-queen/king (erson som använder sig av ett sceniskt uttryck, "Dragshow", som ofta ifrågasätter könsroller)

Så är man i detta homosexuell, bisexuell eller heterosexuell. Läs Lukas Lya - med många intressanta tankar om kön, genus, identitet och praktiska tips för den som behöver. Och inte minst en genomgång av viktiga transpolitiska frågor.

I vilket fall. De kyrkliga företrädare som hävdar att äktenskapet är för man och kvinna har inte så lätt att reda ut begreppen om de börjar fundera över vad "man" och "kvinna" egentligen är. För med den definitionen av äktenskap skulle de utan tvekan acceptera till exempel en bög och en transkille med korrigerad kropp vid altaret.

Till sist kan jag rekommendera också Sara/Claes webbplats.
"Om vi lägger ihop alla som av en eller annan anledning inte passar in i samhällsnormen ... så blir vi rätt många. Räknar vi alla som inte är heterosexuella, inte är kristna, inte är gifta, inte har barn, inte är ariska, inte är handikappade, inte är svenska, inte har jobb, inte är antingen män eller kvinnor. Och alla dom som är överviktiga, undernärda, har damp, läs-, syn- och/eller hörselsvårigheter, inte kan gå i trappor osv, så blir vi faktiskt så många att vi med råge utgör majoriteten av befolkningen. Någon har räknat ut att det bara är ungefär 4% av befolkningen som tillhör det vi kallar "normalt".
Därmed kan man säga att det är vanligare att stå utanför normen än att tillhöra den."

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...