Sveriges Kristna Råd tar ton i flyktingfrågor

Dags för opinionsbildning, tycker ärkebiskop och SKR-ordförande Anders Wejryd. Kyrkan bedriver mycket verkstad när det kommer till flyktingfrågor, men nu blir det snack också. Nu finns dokumentet Detta vill vi - kyrkorna och migrationsfrågorna utlagda som pdf. Ett kort utdrag:

Vår kristna tro har präglats av exilens och flyktingskapets erfarenheter. Jesus själv upplevde flyktingens öde som barn och växte upp i ett ockuperat land, med ett främmande språk och en främmande kultur. Jesus visar genom sina ord och handlingar ett kärlekens exempel; att älska sin nästa och att särskilt se till de fattiga, de maktlösa och de diskriminerade. I Nya testamentet formuleras den radikala jämlikhetstanken att "Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, men eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus."(Gal 3:28). Att välkomna främlingen in i gemenskapen är en handling som i den kristna tron bär ett välsignelselöfte. "Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det" (Heb 13:2).

Bland de krav som SKR ställer finns bland annat

- Stopp för utvisningar till Afghanistan av asylsökande.
- Slut på den hårda prövningen för irakier som söker asyl i Sverige.
- Det ska vara lagligt att resa in i Sverige och övriga EU och söka asyl, för att inte människor ska tvingas ta livsfarliga risker.
- Man ska aldrig avvisas till första asylland om man inte i det landet garanteras rätt till asylprövning.
- Hiv-sjuka som inte kan vårdas i hemlandet ska få stanna i Sverige.
- Sverige bör ratificera FN:s konvention för migrantarbetare och deras familjer.
- Den som vistas i Sverige utan legal status ska få sjukvård.
- Barn utan uppehållstillstånd ska få gå i skola.
- Barn ska aldrig använda som tolkar för sina föräldrar.
- Människor som söker asyl på grund av politiska eller religiös åskådning, eller för att de riskerar förföljelse för sexuell läggning ska inte utvisas med den indirekta uppmaningen att hålla tyst om sin läggning eller sina åsikter.

Kort sagt: Äntligen!

Läs mer hos Dagen.se

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...