Jämställd - helt enkelt att vara hel

Förskolan Tittmyran utanför Gävle har jobbat med jämställdhet i tio år. Till sin hjälp har dom en kamera som riggas, så att personalen får se hur de själva och barnen hanterar olika situationer. Bland annat uppmärksammades ljudet "öh", som pojkarna använde vid matbordet för att signalera till flickorna att de ville ha mjölk, potatis eller mer köttbullar. Pojkarna fick mer utrymme än flickorna - för att de skulle hålla sig lugna vid till exempel matbordet.

För att kunna förändra något måste man först vara medveten, och numera jobbar personalen på ett helt annat sätt. Men fördomarna är många. En del föräldrar tror att deras barn blir homosexuella om genuspedagogik bedrivs i förskolan.

–Många tror att det handlar om att göra om flickorna till pojkar och tvärtom. Men poängen är inte att byta utan att bredda könsrollerna. Det viktiga är att barnen inte begränsas på grund av sitt kön utan får möjlighet att utveckla alla de färdigheter som krävs för att man ska kunna bli en komplett människa, säger Kajsa Wahlström till SvD


Genuspedagogik kan ske hemma också. Vi måste bli bra på att spåra dold patriarkatagenda, men också uppmärksamma när tvärtom sker. En mycket bra barnserie är till exempel Byggare Bob, där chefen på bygget faktiskt heter Wilma. Men tänk vad vågat om Byggare Bob skulle börja dejta Meckar-Micke!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...