Kyrkomöte dag 4

Så är utskottsarbetet färdigt för denna gång. Samtliga motioner till Tillsyns- och uppdragsutskottet avslogs, några dock med positiva skrivningar. Tjänstbostadstvånget kommer inte att slopas, främst med anledning av att inte skattestöka till det för de församlingar som ser tjänstebostaden som en viktig faktor pastoralt men även rekryteringsmässigt. Och det gäller såväl innerstadsförsamlingar som landsbygdsdito. Dessutom är det ju så att det är församlingarna som ska avgöra.

Diakonerna brukar motioneras om, så även i år. En fiskmotion handlade om att stärka det karitativa innehållet i diakonatet. Detta avslogs, då utskottet menade att det är en fråga för församlingarna att avgöra hur diakonen skall arbeta.

I EFU-utredningen (En förändrad utbildning och en förändrad utbildningsorganisation) som går på remiss i oktober föreslås att diakonerna får två inriktningar: dels en karitativ och dels en pedagogisk.

Den andra diakonmotionen handlade om att det ska fastställas i kyrkoordningen att minst en diakon ska finnas i varje församling. Ganska orimligt, för även om detta samordnas i pastoraten så finns det inte så många diakoner. Också här skulle ett bifall till motionen innebära en inskränkning av det lokala självstyret.

Det blir heller ingen utredning om överklagandenämndens ställning och eventuella sanktioner i kyrkoordningen. Utskottet menade att de flesta beslut trots allt följs, och att Svenska kyrkan är en frivillig sammanslutning. Men jag tycker mig ändå generellt ana en kritik mot domkapitlens tillsynsfunktion. De kan vara intensivare och tuffare gentemot församlingar och tjänsteinnehavare.

Hur blir det med dom 200 miljonerna? Budgetutskottet vill följa kyrkostyrelsens förslag och skicka till församlingarna direkt, men Ekonomi och egendomsutskottet föredrar stiften. Resonemang om det ena eller andra skrev jag igår.

Mer kyrkomötesblogg hos Maria, Per och Marta.

Kyrkans tidning om seminariet igår.

Andra bloggar om:

intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...