Kyrkomöte dag 3

Mera gruppmöte. Mera utskottsarbete. Seminarium om strukturfrågor på lokal nivå - med mycket uppfriskande resonemang av stiftskanslichefen Torgny Werger från Lund. Kan man börja tänka sig Svenska kyrkan i form av en koncern? Och vad händer om man gör större enheter? Kan de som nu är förtroendevalda få lägga kraft och tid på annat än kyrkorådssammanträdande?

Jodå. Och varunamnet Svenska kyrkan är starkt. Men vad betyder egentligen "församling"? Är det verkligen bara och endast den enhet där det firas gudstjänst en gång i veckan osv osv? Är samfälligheter av ondo, där det uppstår gränssättningsproblem mellan samfällighetsnivå och församlingsnivå? Om samfälligheten endast är en administrativ enhet utan teologisk motivering, varför då inte lägga administration, förvaltning och arbetsgivaransvar på en ännu högre nivå, så att lokala nivån jobbar med församlingens grundläggande uppgift? Som alltså inte är asfaltering av gräsytor, byte av stuprännor eller liknande.

Och hur kommunicerar vi mellanstationen stift? De flesta vet nog att det finns biskopar, men vad gör dom? Och vad beslutar stiftsfullmäktige om?

Bara några ord om församlingsbidraget. Börsen går bra, vilket ledde till att det förra året delades 200 miljoner (överskott från nationell nivå) ut till församlingarna. Gott så - en slags återbäring eftersom man kan säga att församlingsmedlemmarna betalat in mer än vad som behövts. Kyrkomötet beslutade att dela ut till stiften för vidare befordran. Resonemanget var att stiften skulle veta vart pengarna behövdes. Att församlingar skulle vara kreativa och skicka in ansökningar till projekt.

Nu ligger förslaget att årets pengar åter ska till stiften. Men på vissa håll har det fungerat som tänkt. Till exempel Skara stift - där pengarna delats ut efter huvud med tydlig deklaration - barn och ungdomsarbete! I något stift däremot har anställt miljökonsult och något stift har behållit en del av pengarna. Men att låta pengarna gå direkt till församlingarna ger heller ingen garanti, eftersom något kyrkoråd helt enkelt åkt till Jerusalem för pengarna.

Spännande.

Andra bloggar om:

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...