Mer om krist-kristdemokraterna

Signaturen Adam Davidsson kommenterar inlägget om utbrytarna från kd:

"Svenska kyrkan är skild från staten. En fristående organisation, om någon utomstående instans lägger sig i en fristående organisations organisation är detta ytterst demokratividrigt. Det demokratiska rummet däremot skall vara öppet för alla, oavsett trosåskådning. Vad har du emot demokrati? Och vad är det du försöker framhålla? Att bara ateister ska få utöva politik och att politikerna skall styra samhället i helhet? Detta har man försökt med i bl a Sovjet. Resultatet blev Inte lyckat."
Karin svarar: Tack för din kommentar. Jag ska försöka tydliggöra. Att utomstående instanser lägger sig i fristående organisationer händer hela tiden och är väl oftast bara bra. Exempelvis al Qaida som hela världen lägger sig i.

Ja, Svenska kyrkan är skild från staten men är inte fristående från staten, likaväl som ingen annan organisation kan finnas på anarkistiskt vis. Lagar och förordningar gäller även Svenska kyrkan.

De politiska partierna är inte "likamed" staten. De är också fristående organisationer som visar intresse för Svenska kyrkan och arbetar för dess utveckling. Finns det något beslut du kan peka på som du tycker är till nackdel för kyrkan?

Självklart ska vi inte sätta etikett på politikerna. Det vore dumt, meningslöst och omöjligt. Alla sorter ska finnas i riksdagen, och alla sorter ska finnas i Kyrkomötet. Kriteriet är att det finns folk som röstar på dom.

Min slutsats i inlägget du kommenterar är att demokrati ska få finnas i lika hög utsträckning i riksdagen som i Kyrkomötet. De som enträget hävdar att sossar inte i kyrkomötet har att göra just bara därför att de tillhör ett speciellt "fack", bryr sig inte om att de själva tillhör ett "fack", men att det inte hindrar dem från att delta i den demokratiska processen - inte som enskilda individer utan just som grupp.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...