Ribbing och råden

En anonym skribent skriver om Magdalena Ribbing och hennes etikettråd i DN:

"Läs gärna Ribbings svar och kommentarer på hur man ska bete sig på dop mm.......Kanske ska man inte ta henne på så stort allvar?

"Vilken mängd gäster till dopet! Traditionellt är det bara den närmaste familjen som är inbjuden, plus några av de allra närmaste vännerna"


"Begravningsgästerna ska finnas på plats i kyrkan när de närmast anhöriga anländer, och resa sig upp i respekt för sorgen när de anhöriga går fram till första bänkarna på höger sida (i vissa delar av landet sitter de anhöriga till vänster men allra vanligast är högersidan)."

Jag tänker att vi människor är olika. En del av oss mår bra av att ha fasta regler och traditioner att hålla sig till. Då behöver man inte känna sig osäker. Man vet precis vilken rad man förväntas sitta på, man vet vad man ska ha för skor till långklänningen och hur man skriver tackkort efter festen.

Andra tycker sånt här bara är tramsigt och tycker inte alls att det blir tårta på tårta att skriva "tack" under brudfotot i tidningen efter vigseln. Problemet uppstår egentligen när de två skolorna inte förstår eller respektera varandra. När det suras för att någon kommer i "fel" färg på bröllopet eller när någon verkar onödigt formell. Vissa saker är dock tabu - se gärna webbfilmen på etikettsidan.

Jag tycker att man får vara praktisk och göra så att det känns bra. Det är till exempel helt förkastligt att en pojk- eller flickvän förpassas till rad tre eller fyra i kyrkan på begravningen endast med hänvisning till att de inte är gifta. Och äger man bara en snygg klänning, och den råkar vara vit, är det väl bättre att man tar den till bröllopet - och kompletterar med färggladare accessoarer.

Men en del skoj har man ju fått se som präst. Kusinerna från landet som hugger in på smörgåstårtan innan närmsta anhöriga ens landat på minnesstunden: "Det är väl lika bra vi börjar, så tårtera inte står här och härsknar" är mina favoriter hittills.

Jag tycker om Magdalena Ribbing. Så här svarar hon på en fråga huruvida homosexuella kan vara "respektive" eller inte.

"Att man är homosexuell spelar ingen roll i modernt sällskapsliv och borde inte ha minsta betydelse i någon del av samhället.

De som inte vill bjuda ett enkönat par som just ett par är så inskränkta och fördomsfulla att man ska vara glad över att slippa umgås med dem. "

Rolig är hon också: Dölja toalettljud?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...