Motioner till landsmötet (fp)

Birgitta Ohlsson har författat ett antal motioner som bland andra jag medundertecknat. Här är sammandragen:

Rätten till nattdagis bör skrivas in i skollagen

God barnomsorg med minskade barngrupper, pedagogiskt utbildad personal samt allmänt hög omsorgskvalitet är en nyckel för att våra barn ska kunna utvecklas, föräldrar ska kunna förvärvsarbeta och även kvinnor göra karriär. Även föräldrar med obekväma arbetstider ska kunna garanteras att få tillgång till detta. Denna service är vanligen kostsam, men nödvändig i ett samhälle där alla inte arbetar på traditionella arbetstider eller där alltfler föräldrar är ensamstående.

Enligt Skolverkets undersökning 2005 erbjuder ungefär varannan kommun barnomsorg under kvällar, nätter och helger. I 60 kommuner finns efterfrågan, men inga nattdagis i bruk. Men denna möjlighet att finna ett fungerande nattdagis varierar stort i dagens Sverige. Huruvida kommuner ska vara skyldiga att ordna barnomsorg även på kvällar, helger och nätter avgörs av Regeringsrätten.

(fp) ska verka för att en lagstiftning motsvarande den svenska sexköpslagen införs inom den Europeiska unionen

I Sverige beräknas 25 000 män uppsöka prostituerade varje år. Prostitution är en form av kvinnoförtryck som ytterst handlar om tanken att kvinnans sexualitet kan köpas och ägas. Det innebär en grov kränkning av allas rätt till den egna sexualiteten. En aktiv och uppsökande socialpolitik tillsammans med en lagstiftning som kriminaliserar kunderna är några medel för att bekämpa prostitutionen.

(fp) ska verka för att ensamstående kvinnor bör få tillgång till assisterad befruktning på samma sätt som homo - och heterosexuella kvinnor sammanboende i par
Familjebegreppet har utvidgats genom åren. I juni 2005 kom ett lagförslag att öppna för donatorsinsemination för lesbiska par, och nu bör även ensamstående kvinnor inkluderas i denna lagstiftning.

Förmågan att ge ett barn kärlek, trygghet, omsorg och respekt sitter inte i en persons sexuaella läggning, kön eller partnerrelation utan in individens individuella förmåga att vara en bra förälder. Ingen ska behöva bli diskriminerad utifrån sin relationsstatus på detta fält.

(fp) förespråkar den tredelade föräldraledigheten med en öronmärkt del till vardera förälder samt en som kan förfogas fritt.

Den folkpartistiska idén pappamånaden har lett till att de allra flesta pappor i någon mån är hemma med sina barn, men utvecklingen går fortfarande sakta och 2004 togs fortfarande 83 procent av alla föräldrapenningsdagar ut av kvinnor.

Det är nu därför dags för Sveriges liberaler att gå vidare för att öka pappornas deltagande i familjen, stärka barnens rätt till sina bägge föräldrar och förstärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Den ojämställda föräldraledigheten är ett problem som den politiska borgerligheten inte längre kan gömma i skenbart fria val eller familjens helighet.

Målet bör självklart vara att män och kvinnor delar lika på föräldraförsäkringen och för att komma närmare det målet uppmanar vi folkpartiet inför partiets landsmöte i augusti att ta ställning för en tredelning av föräldraförsäkringen. 130 dagar per del varav två delar är öronmärkta till vardera förälder och den tredje får hanteras fritt av föräldrarna och kunna föras över på en morfar, farmor eller annan barnet närstående person.

(fp) ska verka för att kommunarrest ska kunna införas i grova fall av kvinnofridskränkning

I TV 4-dokumentären ”Kvinnomord” ur serien ”Sverige, Sverige, fosterland” som sändes precis inför riksdagsvalet 2006, framgår att uppemot 70-talet kvinnor mördats av sina makar, pojkvänner eller sambor sedan förra valet 2002. Varje år mördas i Sverige i genomsnitt 16 kvinnor av en man som de har eller har haft ett nära förhållande med. I 85 procent av fallen med dödligt våld mot kvinnor är brottsplatsen det gemensamma hemmet. Samhället visar gång på gång att vi inte ens klarar att skydda de allra mest utsatta kvinnorna.

Gärningsmän som upprepat bryter mot besöksförbud ska obligatoriskt förses med elektronisk fotboja. Även livvaktsskydd kan behövas i oerhört svåra fall där gärningsmannen är känd och kontinuerligt sprider terror. I riktigt grova fall av våld mot kvinnor, så kallad grov kvinnofridskränkning, där besöksförbudet kränkts ständigt borde kommunarrest kunna införas för misshandlande män. Mannen ska inte tillåtas att bosätta sig i samma område som kvinnan. Kvinnans trygghet och frihet från rädsla ska gå före förövarens frihet.


Rätt att välja medicinsk abort

Rätten för kvinnor att kunna välja när, var och hur de vill sköta sin fertilitet och sexuella samt reproduktiva hälsa är grundläggande för kvinnors rättigheter. Denna rätt innefattar också att kunna genomföra sin abort och få det såväl medicinska som psykiska stöd hon själv upplever att hon behöver. Enligt svensk lag har abortsökande kvinnor rätt att välja mellan kirurgisk och medicinsk abort fram till den nionde graviditetsveckan. Detta är gränsen för när man kan göra en medicinsk abort. I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om abort (SOSFF 2004:4) står att ”när kvinnan har bestämt sig för abort bör den utföras snarast möjligt”. Samtidigt växer abortköerna på sina håll i Sverige. Även när en kvinna väl tagit beslutet att genomföra en abort kan hon få vänta åtskilliga veckor, vilket gör att en medicinsk abort omöjliggörs på grund av att hon passerat den utsatta tiden. Detta är inte acceptabelt. Kvinnor måste garanteras tillgång till medicinsk abort. Barnmorskor bör därför ges möjlighet att sköta dessa medicinska aborter.


Andra bloggar om: , ,
intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...