Dagens citat: Ja till homoäktenskap

"Svenska kyrkan bör bejaka den statliga enmansutredaren Hans Regners förslag om en könsneutral äktenskapslagstiftning. Min övertygelse är att det inte existerar några hållbara teologiska skäl mot samkönade äktenskap. Bibeltexterna känner inte till samkönade äktenskap av det enkla skälet att sådana ej förekom när texterna skrevs.

Men: ett livslångt förbund i trohet och kärlek mellan två personer, bör kunna omfatta särkönade likaväl som samkönade par. Kan kyrkan välsigna partnerskap, kan kyrkan också kalla partnerskap äktenskap.I kyrkans historia har äktenskapet setts som en ordning instiftad av Gud. Före andra världskriget integrerades detta synsätt i en lära om orubbliga skapelseordningar. Snart inkluderades även "folk" och "ras" som delar av Guds skapelseordningar. Efter kriget skedde en uppgörelse med detta synsätt. Guds skapelseordningar är uttryck för Guds kärlek till människan och måste förstås utifrån tanken på en pågående skapelse (creatio continua). Ordningar får färg och form utifrån den faktiska verkligheten. Men allt skall ses med kärleken som överordnat riktmärke. Allt sammanfattas i kärleken.

När debatten om kvinnliga präster stod som hetast ansågs att kvinnor kunde utbilda sig teologiskt och i praktiken utföra åtskilliga av prästens uppgifter. Men de fick inte kallas präster. Historien ekar. Det borde aldrig i kyrkan vara vokabulären som styr. Får kyrkans egen lära om kärlek avgöra, är det svårt att förstå motståndet mot en könsneutral äktenskapsbalk."

Martin Lind, biskop i Linköpings stift och högt uppskattad av bland andra mig, replikerar på DN Debatt.

Andra bloggar om:
, ,

intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...