På Brännpunkt om kyrkan och äktenskapet

Prästerna Elin Engström och Rikard Olofsson skriver bra på Brännpunkt. De menar att det inte är förenligt med en reformatorisk kyrkas inställning till traditionen att argumentera utifrån traditionsskäl när det gäller, i det här fallet, äktenskap. Bibelord går heller inte att anknyta till, eftersom det som översätts med "hustru" i själva verket är ordet för kvinna.

Det konstanta i tolkningen av begreppet äktenskap handlar snarare om ägande, om ett reglerande av egendom mellan två släkter där också kvinnan kan ses som en ägodel.

Frågan är om inte just detta gör att det blir problematiskt att applicera begreppet äktenskap på en sam­könad relation. Kan en kvinna äga en annan kvinna eller en man en annan man?

Återigen ser vi alltså att frågan om hbt i hög grad handlar om könsroller. Handlar äktenskapet fortfarande om över - och underordning?

Det traditionella äktenskaps­begreppet dras med en patriarkal barlast. Att utvidga äktenskaps­begreppet till att gälla också samkönade parrelationer kan vara ett sätt att lämna denna barlast. Är det inte dags att vi tar ett steg vidare?

Av lätt insedda skäl - jo!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...