Äntligen!

En dag som denna är man glad att vara en del av Svenska kyrkan - TV4 Text toppar nästan med denna nyhet!

Att homosexuella får gifta sig i kyrkan uppger DN och SvD som idag som talat med biskop Claes-Bertil Ytterberg med anledning av slutbetänkandet i Äktenskaps- och partnerskapsutredningen, som publiceras den 21 mars.

Ytterbergs besked är väntat. Men på helt lika villkor kommer det dock inte vara så länge vi har åtskiljandet i partnerskap och äktenskap. Enligt det förslag som snart föreläggs riksdagen kommer kyrkan att få fortsätta viga, och varje präst får sedan söka vigselrätt. Det har inte framkommit ännu om det ska vara möjligt att kunna söka vigselrätt för äktenskap, men inte partnerskap.

Somliga menar att det inte spelar någon roll om det heter det ena eller det andra. Men att man har två benämningar på samma sak visar något - att man egentligen menar att det inte alls är samma.

Där har Svenska kyrkans ledning ytterligare en bit att gå. Själv anser jag att det av tradition finns ett äktenskap - av och i kärlek mellan två människor.

Men det är ändå bättre att få förrätta ett ingående av partnerskap, än ingenting alls.

Om det nu blir en ändring i äktenskapsbalken finns det kyrkliga företrädare som menar att man då får införa ett särskilt äktenskap, som är det egentligt
giltiga. Blir detta verklighet är de gammalkyrkliga ute från den svenskkyrkliga spelplanen för gott.

I vilket fall är det en spännande tid vi lever i.

Läs mer om processen inom Svenska kyrkan på
webbplatsen.

Andra bloggar om:
, , , , ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...