Ge oss mod att gripa in...

...ber vi i en av de allmänna kyrkliga förbönerna. Den funderade jag på när jag läste SvD:s artikel om alliansens förslag till en civilkuragelag. Tanken är att den som ser ett brott ska bli skyldig att ingripa. Polisen ser risker med en sådan lag, nämligen att färre ställer upp och vittnar. Frågan är också vad det är att ingripa. Jag tror inte någon kommer att bli fälld i domstol för att inte ha försökt brotta ner en beväpnad värdetransportrånare, men någon slags allmän moral skulle innebära att man bör gripa in efter förmåga. Att ringa 112, till exempel.

Vi funderade på jobbet idag vilka man har ansvar för om en eldsvåda skulle bryta ut. Sig själv, eller har man ansvar för att alla i lokalen kommer ut?

Som först till en olycksplats har man nog skyldighet att stanna, kolla och larma. Tror jag? Det sker nog ändå rätt automatiskt. Frågan får väl dock svar först i skarpt läge.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...