Folkkyrka i förvandling

Nu har vi biskopsvisitation i Billings kontrakt. God lunch följdes av inledningsanföranden av två prostar och en stiftsstyrare. Därefter samtal i grupper. "Folkkyrka i förvandling". En del menar att vi går från en folkkyrka (för alla) till att bli mer medlemskyrka. Näe, det tycker inte jag är en bra utveckling. Vi måste jobba mer utåtriktat. Skapa kontaktytor. Finnas där folk är.

Så här skriver biskop Tony Guldbrandzén på sin blogg:

”Mission - shaped churches” är ett uttryck vi fick lära oss när vi besöke Church of Englands huvudkontor i London. Det handlar om församlingar som i första hand tar hänsyn till den omgivning de ska leva och verka i. Den engelska kyrkan anstränger sig för att plantera nya församlingar i speciella områden. Det kan vara i ett shoppingcenter, i stora industriområden, i studentområden eller på andra sätt.

Några människor som brinner för att fira mässa till sammans samlas och bildar en församling. Prästen bjuder in de som arbetar, de som shoppar eller vad de nu kan vara till mässa, till undervisning och till att ha verksamhet bland barnen, medan mamma handlar. Inget är givet från början.

För den engelska kyrkan är inte en territorialförsamling så viktig som den är för oss. Stiftet kanske skulle kunna intitera en ny församling på det engelska sättet? Vi kanske kan hitta vägar att samarbeta mellan församling och stift för hitta människor som vill starta något nytt som kan bli en gudstjänstfirande församling?"


Mycket intressant att fundera vidare omkring. Men risken är att det blir församlingar i församlingen, små oasöar av rättrogna lärjungar utan störande element. Eller är det kanske tvärtom - vad som behövs för att den andlige sökaren ska få sitt?

Mässa i S:ta Helena på kvällen och föredrag av biskop Erik Aurelius under temat "Människans värde". Han utgick från Genesis och redde ut en del fördomar. Kvinnan kommer från mannens revben och är därmed ingen annan slags varelse. Lika men varandras motsatser. Juice, banan och frågestund. Birger frågade om homovigslar, jag om biskopens syn på abortlagstiftningen och kyrkans roll i den etiska diskussionen, någon annan frågade vem ormen i Gen 3 är, ytterligare en frågade varför biskopen säger att Moseböckerna är från 500-talet. Spännande!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...