Pinsamt

Idag skriver DN om den porrsurfande prästen. Han har köpts ut för andra gången. Bloggaren Kallberg tycker att


"Prästen skulle ha sparkats - utan ersättning och krav som ett regelrätt underbyggt avskedande eftersom han förbrutit sig mot den lojalitet och förtroende han haft som präst i kyrkan"

och det kan man hålla med om. Samtidigt som även präster bör skyddas av den arbetsrätt som finns måste prästerna förhålla sig till de löften som man avgett vid prästvigningen. Det är helt frivilligt att vara präst. Vill man inte vara lojal går det bra att lämna tillbaka prästkragen.

Somliga avkragas när de brutit prästlöftena, till exempel Bengt Birgersson som blev biskop i Missionsprovinsen. Jag vet inte hur det har gått för den nu aktuelle prästen i domkapitlet, men porrsurfande och blottande går definitivt inte ihop med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

Återstår frågan: är porrsurfande och blottning ett friskt beteende? Tyder det på en störning eller rentav sjukdom? Handlar det egentligen inte om mer än vanlig moralpanik?

intressantpingat

Uppdaterat 14:44: Rätt ska vara rätt. Bengt Birgersson är provinssekreterare i Missionsprovinsen och inget annat.


Om prästlöftena:De löften varje präst avger vid sin vigning inleds med biskopens ord:
Kyrkan är Guds folk, Kristi kropp,ett tempel av levande stenar, där Kristus är hörnstenen.I detta Guds folk, där vi alla genom dopet är kallade att föra ut evange-lium i hela världen, har prästen ett särskilt uppdrag.En präst skall predika Guds ord och förvalta sakramenten,leda församlingens bön och tillbedjan i gudstjänsten,undervisa och utöva själavård och vara en herde för Guds hjord.En präst skall i sitt ämbete leva som Kristi tjänare, öppen för människorsbehov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen.Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för attrenas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.Åt er skall nu anförtros uppdraget att vara präst.Möt era medmänniskor med varsamhet och aktning.Sök Guds viljas väg tillsammans med dem och sträva efter att låta tro, läraoch liv bli ett.Prästlöftena är grunden för den prästerliga yrkesetiken.

Inför vigningen har prästen lovat:

att i Guds den treeniges namn åtaga sig uppdraget att vara präst ochutöva det så, att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen,

att stå fast i kyrkans tro, rent och klart förkunna Guds ord så som det ärgivet i den heliga Skrift och så som det är omvittnat i vår kyrkasbekännelse, och rätt förvalta sakramenten,att följa vår kyrkas ordning och förverkliga sin kallelse med Kristus somförebild, att leva så bland människor,

att prästen blir ett vittne om Guds kärlek och om försoningens hemlighet.

Som en påminnelse både om prästens egen ofullkomlighet och Guds nåd bekräftas så dessa löften med följande försäkran:Jag, NN, vill med Guds hjälp och i förtröstan på Guds nåd leva enligt dessa löften.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...