Mer om ateism och kristen tro

Med anledning av denna bloggpost diskuterar signaturen Maria:


"Antingen finns Oden, Zeus, Vishnu, Buddha, Gud och Tomten, eller så finns de inte. Något mellanting gäller inte.

Tror några av er på guden Tor? Tror någon på guden Ra? Om inte, varför inte?

Det är självklart: att tro på dessa är löjligt! Det håller ni kristna med om, alltså är ni ateister gentemot alla dessa gudar. Men ni är inkonsekventa; för er egen Gudskonstruktion gör ni undantag.

Exakt av samma skäl som det är fel att guden "Poseidon" existerar, är det fel att guden "Gud" gör det. Observera att de som idag tror på "Brahman", eller trodde på "Poseidon", tror exakt lika starkt som ni tror på "Gud". De har också precis lika obefintliga argument.

Humanister behöver inte vara inkonsekventa på det sättet - vi förkastar alla vidskepelser tills dess att vi får se bevis. Även när det är religiöst inkorrekt att göra så."

Karin svarar: Men det är just begreppsförvirringen som gör att vi talar olika språk här. Det som är sant för mig är inte sant för dig. Jag har full respekt för den som tror på Tor eller Poseidon. Argumentationen följer inte vetenskapsamhällets korrekthet. Tron sitter lika mycket i hjärtat som i hjärnan, om inte mer. Vad som räknas som sund tro och vad som är vidskeplighet är olika för olika personer.

Vem vet - det kanske är samma Gud som vi beskriver på olika sätt.

För en del är det här vettigt, för andra inklusive mig är det inte det. Visst är det upp till var och en att förkasta - men om ni inte ersätter det med något blir det väldigt tomt. Och självklart ska alla ha den rätten, annars vore det helt fel.

Som den kloka Isobel Hadley-Kamptz skrev härförleden: alla har rätt att tycka, men man kan inte kräva rätten att bli tagen på allvar.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...