David Eberhard om senaste skandalen

Psykchefen David Eberhard (ni vet han med trygghetsnarkomanin) presenterar en helt trovärdig analys av läget inom psykvården med anledning av den senaste händelsen i sin artikel i Expressen idag. Det spelar ingen större roll om Anders Milton får sin miljard till psykiatrin, om det inte märks i basvården utan hamnar i olika projekt. Men det spelar egentligen ingen roll. Man måste bestämma sig för vad man ska göra med de psykotiska människorna. Det handlar mer om ideologi än om budgetförhandlingar. Ska man gå tillbaka till gökboetmetoderna och bura in folk på livstid, eller ska man nöja sig tills de tillfrisknat? Det hjälper inte så mycket, eftersom de när som helst tycks kunna bli sjuka igen.

Alternativet blir tvångsvård i öppenvården, hur märkligt det nu än låter. Och hur man än vänder sig, så missar dom en och annan. Det verkar som att vi får leva med det. Priset för rättssäkerheten hos den del av befolkningen som riskerar att insjukna i psykos är att vi helt enkelt inte kan låta våra barn gå ute själva. Är det den utvecklingen som sjukvårdsreformatorerna tänkte sig?

Det tror jag inte. Men faktum kvarstår:

"I ett samhälle där man låser in folk på obestämd tid för att de är psykotiska slipper man många av de omotiverade våldsbrotten. Men är det ett sådant samhälle vi vill ha?"



Andra bloggar om:

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...