Varför måste det vara värst hela tiden?

Ibland blir jag hemskt trött på media som ska dra fram det värsta som finns hela tiden. Det är inte speciellt konstigt om folk blir deprimerade, arga och trötta när vi hela tiden matas med en massa negativiteter.

Exempel: Igår skrev Expressen om psykologen som slår larm: "Vintertrötthet kan vara smygande depression." Och så uppmanas alla att kolla om dom har symtomen som psykologen larmar om.

Jaha. Men om det är tvärtom då? Det kanske är så att depression kan vara smygande vintertrötthet? Det kanske inte alls är konstigt om folk är trötta efter alla helger med stök och släkt, eller att man fryser när det är 8 minusgrader ute, eller att man oroar sig för om pengarna ska räcka till den 25:e när lönen kommer, eller om man blir stressad av att vabba när man egentligen har massor att göra på jobbet.

Det kanske är helt vanligt? Det kanske är så att åtminstone hundra människor för mycket äter mediciner för sånt som är helt normalt för nutidsmänniskan? Är det inte bättre att ändra sin livsstil än att dopa sig i åratal, ända till barnen flyttar ut och man hinner ägna sig åt virkning, romanläsning, fiolspelande eller andra avstressande aktiviteter.

I Expressenartikeln får man tips på hur man kan må bättre på egen hand. Bra. För alla som vägrar underkasta sig vårdcenralens växel någon mer gång.

Bilden: Ljusterapilampa - perfekt på jobbskrivbordet. Ljusterapi.org.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...