Var rädd om skogens djur!

Idag tar Radio Skaraborg upp ett problem som verkar öka. Det gäller folks benägenhet att smita från viltolyckor. Lars Simon är en av de jägare som jobbar ideellt med att leta upp skadade djur för att avliva dem. Han menar att minst 70 procent av viltolyckorna aldrig anmäls.

– Ett djur jag hittade hade brutit ryggen. Det levde fortfarande, trots att det hade legat där sedan dagen innan. Först dagen därpå ringde han som kört på djuret.
Alltså, egentligen borde det vara självklart att inte lämna ett skadat djur som man kört på. Radio Skaraborg påminner om att kollisioner med större vilda djur (= björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn) ska anmälas till Polisen. Kollisionsplatsen ska märkas ut. Det är alltid bra att ha en älgremsa liggande i bilen. Be att få en nästa gång du är på t ex Bilprovningen. Gå däremot aldrig ur bilen om du krockar med rovdjur. Följ heller inte efter ett skadat djur in i skogen - det ordnar polisen med hjälp av jägare och specialtränade hundar.

Bäst är förstås att inte krocka alls. Var vaksam i skymning och gryning, när älgkalvarna flyttar hemifrån framåt vårkanten, och när höstjakten pågår. Tänk också på att varning-för-vilt-skyltarna sitter uppe av en anledning.

Kör försiktigt!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...