Läst: Hatar Gud bögar? av Lars Gårdfeldt

Vad vi inte erkänner kan vi heller inte förändra. Det är en utgångspunkt som gäller för mycket. Lars Gårdfeldts ärende i avhandlingen ”Hatar Gud bögar?” är att synliggöra och analysera det förtryck som hbt-personer dagligen utsätts för, av kyrkan och övriga samhället, individuellt och som grupp. Förtrycket har många ansikten: en människosyn med föreställningar om att människans värde består i hennes vilja att fortplanta sig (korrekt genusproduktion), diskriminering (som Gårdfeldt visar är en jämställdhetsfråga), spridande av myter och lögner som att homosexuella givit upphov till AIDS, hatbrott med övervåld och mord.

Lars Gårdfeldt tar hjälp av ett antal helgon och bibliska personer som får utgöra identifikationspersoner för nu levande homo- bi – och transpersoner. Sankta Lucia blir skyddshelgon för kvinnor som vägrar leva med män, Sankt Josef blir skyddshelgon för dem som förföljs för sin läggnings skull. Rut och Noomis kärlek är en förebild för oss alla (skulle jag säga) men särskilt för kvinnor som älskar kvinnor. Jonatan och David blir på motsvarande sätt förebilder för män som älskar män. Det är dessutom så att det vi idag finner värdefullt i äktenskapet - jämlikhet, kärlek och trohet återfinns i Bibeln hos de samkönade paren, medan de heterosexuella äktenskapen snarare präglas av affärsmässighet.

Gårdfeldt visar en annan människosyn i det givna livets teologi. Vårt människovärde består i att vi fått liv av Gud, inte att vi mot vår vilja och övertygelse ska ägna oss åt reproduktion för att förtjäna vårt människovärde.

Just tolkningen av skapelseordningen som att mannen och kvinnan av plikt ska föröka sig och uppfylla jorden, är något som många tveksamma och öppet diskriminerande tar fasta på. Men Gårdfeldt skriver att ”…denna gärningskristendom får ytterst problematiska konsekvenser när det gäller synen på människans värde och synen på Guds nåd. --- Ingen människa ska behöva förtjäna sitt människovärde…ingen människa ska kunna frånkännas sitt människovärde med hänvisning till bristande produktion av goda gärningar…eller med hänvisning till bristande produktion av genus…” (s 192)

Gårdfeldt visar att diskrimineringen av homosexuella är en jämställdfråga, när det kommer till den svenska äktenskapslagstiftningen. En man har rätt att ingå äktenskap med en kvinna, men det kan inte en kvinna – endast därför att hon är kvinna. Könet är det avgörande – inte sexualiteten. Den homosexuella kvinnan kränks just därför att hon är kvinna. Likadant är det för män – det är kvinnorna har privilegiet att gifta sig med män.

”Hatar Gud bögar?” är en bok som upprör och upplyser. Enskilda människors öden och historiska redogörelser får läsaren emellanåt att baxna av häpnad. Den kyrkliga traditionen av avståndstagande mot hbt-personer förlorar nu marknadsandelar till en ny teologi där evangelium gäller alla – bra!


Normal förlag 2005. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.
ISBN: 91-85505-07-2

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...