Gud har en plan

”Så älskade Gud världen, att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte ska gå under, utan ha evigt liv.”

Att Gud älskar oss och bryr sig om oss och att han aldrig skulle överge oss, det är gott att tänka på när vi kommer i svårigheter och när mörkret vill släcka ner oss.

För Job räckte det inte. Han hamnade i ett ofattbart lidande, och Job frågar Gud om det verkligen finns någon mening med livet. Varför är det ibland helt fantastiskt att vara människa, och ibland bara ett lidande? Är Gud verkligen god och kärleksfull? Gud svarar med en lektion i naturvetenskap: han berättar om solen som värmer oss, om månen som ger ljus även om natten. Han berättar om jordens grundvalar, om portarna som spärr för havet. Han visar att en människa visst kan bli prövad – men aldrig övergiven.

Gud har en plan.
En gång kommer också allt att bli helt igen. En ny himmel och en ny jord. Livets träd kommer en gång att bli helt tillgängligt – för alla.

Men här och nu??

Gud visar oss sitt ansikte i Jesus Kristus.

Jesus till sina lärjungar: ”Låt oss fara över till andra sidan.”
Kanske märkte han att det höll på att blåsa upp till storm, men han fruktar inget. Men han vaknar av lärjungarnas oro.

Och på ett självklart sätt talar han till vinden, till kaosmakten och allt blir lugnt. Han tar inte bort stormen, men han stillar den. Han frågar lärjungarna om deras tro - deras tillit.

Jesus är vårt hopp. Ibland är hoppet en kamp för tron. Tron att denna Guds kärlek gäller också mig. Hoppet är att inte ge upp. Löftet är infriat – Gud är med oss.

”Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet.”

Den som lägger morgondagen helt och hållet i Guds hand,
och som helt och hållet tar emot ur hans hand
vad han behöver för sitt liv idag,
han är den som verkligen lever i trygghet.


Job 38:1-11
Mark 4:35-41

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...