Julbetraktelse 2005

"Ej bland de starka i världen, men bland de svaga.
Ej bland krigare men bland bönder som plöjt sin jordlott utan att klaga",
Föds Gud in i vår värld.

En väntans natt blev plötsligt ljus, härlighet lyser på jorden när himmel och jord möts – Gud räcker ut sin hand till människorna och hans son stiger ner på evighetens stege.

Guds son – för himmelsk att begripa, höjd över allt förnuft – en allvis härskare, gudomlig hjälte, evig fader och fridsfurste.

Guds son – obemärkt och oigenkänd men oumbärlig, föds han in i en lidande värld.
En Gud som bär en medmänniskas drag – sover bland drängar på jordisk halm. Avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev en av oss.

Han föds in bland hoppfullt förväntande människor - oket som tynger oss, stången på våra axlar, vår förtryckares piska ska han bryta sönder. Han ska komma med fredens välsignelser utan gräns, det ska befästas och hållas vid makt med rätt och rättfärdighet nu och för evigt.

Så löd profeten Jesajas längtan, och han visste att Gud håller sina löften, kärleksfull i allt han gör.

En fredsfurste utlovad – att befria de fångna, räta krökta ryggar, ge främlingar skydd.

I staden Betlehem föddes han. Och verkligheten har väl inte ändrat sig så mycket?

Tvingade till uppmärksamhet ser vi denna tid stiga fram, inte mer avlägsen än gårdagen, även om kejsarnas huvuden på mynten idag är andra. Fortfarande varar samma tidsålder. Rädsla och längtan är desamma, oliver och bröd och vin betyder samma sak.

De vankelmodiga massorna är lika lystna på under som förr. Seder och ceremonier avviker endast obetydligt. Tjugo århundraden som tjugo dagar – och livets ljus står fortfarande tänt i vår värld.

Och fortfarande behöver Jesus våra händer och fötter, våra röster och våra öron för att fler ska se detta livets ljus.

Ett av kyrkans viktigaste uppdrag i vår tid är att hjälpa till att återupprätta människovärdet. Ropen på hjälp från de vankelmodiga massorna tar sig ibland drastiska uttryck. Några talar om förtroendekriser, några talar om hotet mot demokratin. Andra talar om brist på respekt för människovärdet.

Jesus själv visar oss vägen. ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig…sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.”
Och Psaltaren 8 :”När jag ser din himmel, som dina fingrar format, månen och stjärnorna du fäste där,
Vad är då en människa att du tänker på henne,
En dödlig att du tar dig an honom?
Du gjorde honom nästan till en gud,
Med ära och härlighet krönte du honom.”

Vilket svindlande perspektiv, och vilken utmaning! Vi är krönta med ära och härlighet, och bör se varandra som krönta med ära och härlighet.

Gud räcker fortfarande ut sin hand till oss människor på jorden, söker härbärge bland oss. Enkelhet går bra, det är viljan som räknas.

Gud gör inte skillnad på folk och folk. Gud slösar sin kärlek över oss utan åtskillnad. Jag vet väl vad jag har för tankar om er, säger Gud genom profeten Jeremia, nämligen fridens tankar och inte ofridens, till att ge er en framtid och ett hopp.

”ej bland krigare men bland bönder som plöjt sin jordlott utan att klaga, föds Gud in i vår värld.”

Vi är inte alla bönder, men alla har vi vårt livs jordlott att plöja. Gud vill vara med i vårt vardagsslit, i bekymmer och glädjeämnen, i kön på ICA och bland barnens våta vinterstövlar i hallen. Gud önskar vara dig nära, bara därför att han älskar dig.

Får Gud plats i ditt hjärta, så vet att han vill fylla det med gudomlig värme och frid. För Kristi skull bär Gud dig genom livet - även om ditt hjärta omgärdas av ett envist ”kanske”.
Att våga ta en utsträckt hand kräver mod, men väl fattad släpps den ogärna.

Strålar, nog strålar det alltid! Hela ditt liv får finnas i den utsträckta handen! Och under alla de långsamma dagar är du inte alls ensam.

”Bjuder ett mänskoöga till stilla kärleksfest,
oss kyliga och tröga som folk är mest,
lägger som himmelsk läkning för djupa själasår
en vän, fri från beräkning, sin hand i vår.
synes en ljusglans sprida sig kring vår plågobädd,
då sitter vid vår sida
en Gud förklädd."
Amen.
**************************************************************************

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...