Gudstjänsten som relation och rit


Det är hemskt nyttigt och roligt att få stanna till ibland och tänka till om det som händer i vardagen.

Igår hade Svenska kyrkan i Skövde en halv studiedag med besök av stiftsadjunkt Martin Modéus från Stockholm. Det är han som har skrivit prästmötesavhandlingen "Mänsklig gudstjänst", och det var roligt och intressant att få höra honom.

Hans tankar om gudstjänsten rör sig i stort om livets tre grundrelationer, till Gud, medmänniskan och jaget, som finns i Tredubbla kärleksbudet. Det goda livet som beskrivs där kan direkt överföras till gudstjänsten.

Därmed får man syn på olika fenomen som hur vi sitter, vem som talar, vad som sjungs osv. Hur talar vi om Gud? Vilka bilder används? Vem tittar på vem? Hur möts tankarna på gudstjänsten som binder oss som församling samman...och gudstjänsten som individens möte med Gud? Dessutom en del av den kosmiska, universella gudstjänsten?

Modéus gav oss bilder av gudstjänsten som nattvardssscenen, när Jesus lär lärjungarna att be. Delaktigheten är viktig. Att praktiskt vara med att utforma, att tänka på den representativa delaktigheten (att inte bara en viss typ av människor medverkar), dialogen osv. Prästen är en röst bland andra röster, det tycker jag är en god och rätt självklar tanke som trots allt bör lyftas fram med jämna mellanrum.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...