Cyniska psykchefen Eberhard

Jag har varit sur hela dagen sen jag läste doktor David Eberhards artikel på DN Debatt. Jag kan knappt stå ut med när politiker raljerar över psykiskt sjuka i syfte att komma åt sjukskrivningsfrekvensen, men när en överläkare och sektionschef i psykiatri ondgör sig om svenska folkets trygghetsnarkomani och påklistrade diagnoser blir jag vansinnig.

Man får väl konstatera att det är så snacket går i psykbranschen. Liksom panikpatienten håller sig hemma i sin trygghet (som om det vore kul) "har hela Sverige ett överdrivet behov av trygghet och kontroll när vi snarare behöver arbete, husrum och kärlek". Det är bara det att just arbete, husrum och kärlek saknas för alltför många människor i det här landet och är, tror jag, grundförutsättningar för personlig trygghet och kontroll.

Vi som kan jobba trots våra naturliga neuroser kan ju skatta oss lyckliga. Vi behöver ju inte skämmas för att bidra till den hemska sjukskrivningsstatistiken. Doktor David tycker att det är konstigt att en kontorist som bryter armen behöver vara helt sjukskriven. I´ve got news for you. Det gör faktiskt ont. Och när det gör ont blir man galen. Så kan man inte ha det på arbetsplatsen.
Doktor David tycker att skolan ska bli tuffare, eftersom "alla barn älskar att tävla". Det tror inte jag. Kanske dom som är duktiga. Om man ligger sist i matten termin efter termin är det inte säkert att man älskar att tävla.

För att hantera normalfenomen hittar vi på diagnoser, tycker doktor David. Flyktingarna efter andra världskriget mådde minsann inte dåligt av den påklistrade diagnosen posttraumatiskt stressyndrom (att man mår dåligt efter kris är något vi har hittat på nu, tydligen) utan satte ordentligt igång och jobba.

Det är ingen hemlighet att dom som är bäst på att behandla PTSD i Sverige faktiskt är försvaret. Där har psykiatrin inget att komma med förutom droger. Men i försvaret har man mött verkligheten och hur viktigt det är att inte nonchalera eller trivialisera trauman och plågsamma intryck.

Jag är mycket tacksam över att slippa ta hjälp av psykiatrin i Stockholm.

DN Debatt artikeln hittar du här.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...