Krönika i Skövde Nyheter 18 maj

Den som befinner sig runt S:ta Helena kyrka på lördagarna framöver kan med stor sannolikhet få syn på vitklädda konfirmander som högtidligt tågar ut i framtiden och vuxenvärlden. Jodå, fortfarande består traditionen i Skövde. Idag med andra förutsättningar och förhållningssätt än tidigare, men konfirmationens element av kunskap och reflektion är viktigare än någonsin.

Det handlar inte om den slags detaljkunskap som äldre generationer tragglade, utan resonemang om kärnvärden som människosyn och samhällsuppfattning. Du behöver inte gå i kyrkan varje söndag. Men du vet väl om att du är värdefull? Att du är viktig här och nu? Att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du! För många konfirmander och andra handlar det säkert om att betrakta religionen som en licens till ett mjukvaruprogram – man kollar snabbt igenom, scrollar ner och klickar på ”bekräfta”, och det är inget att förakta. Det är en bra början.

Religion är ett sätt att betrakta världen. Det är att bestämma sig för att vissa företeelser och värden faktiskt är viktiga att kämpa för. I söndagens regionval valde majoriteten av röstberättigade att låta bli att göra sin röst hörd, och det är häpnadsväckande. Redan glömt Tunisien, Egypten och Libyen?

God morgon, Skövde! Vad är viktigt i livet? Kan man kombinera vardagslivet med fotbollsträningar och tagetesplanteringar med demokratifrågor som allmän rösträtt och mänskliga rättigheter? Går det att se promenaden till valurnan som en helig protest mot världens diktaturer och förtryckarstrukturer? Och kan man sjunga ”Den blomstertid nu kommer” som en kampsång för frihet, mänsklig värme och framtidstro?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...