Fredens metoder

Usama bin Laden är död. Många drar en lättnadens suck. Han har orsakat lidande för tusentals människor. Självklart ska terrorism bekämpas. Men med alla medel och metoder? Jag har svårt att förstå när jag ser människor som jublar över hans död.

Men är hämnd verkligen rätt väg att gå? Är det rättfärdigt att "FN hytllar aktionen mot bin Ladin", som Svenska Dagbladet skriver idag på nyhetsplats?

Förhoppningvis var det så att de som gjorde inbrytningen i Usama bin Ladens hus i första hand tänkt gripa honom i levande skick. Det vore bättre att han fick ställas till svars för vad han gjort.

För en gång skull tycker jag att Vatikanen har rätt i ett uttalande där man menar att det är fel att glädja sig över en människas död. Istället är det viktigt att fokusera på varje människas ansvar för sina handlingar, inför Gud.

Jag tänkte likadant när Saddam Hussein avrättades.

Det är möjligt att Usama bin Ladin nu möter sin Gud. Men det hade kunnat vänta. Han hade behövt möta några av sina offer på jorden först. Och forskare i etik hade haft ett synnerligen relevant objekt att studera.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...