Snabbare svenskundervisning för invandrare

Ur Nyamko Sabunis senaste nyhetsbrev:

"Kunskaper i svenska språket är avgörande för att få jobb. Tyvärr har många nyanlända i Sverige nekats den chansen. Svenskundervisning för invandrare (sfi) har varit en misskött utbildningsform som har försenat alltför många människors tillträde till den svenska arbetsmarknaden.

Det har pågått ett stort reformarbete av sfi sedan Folkpartiet och alliansen vann regeringsställning 2006. Vi har gjort en omfattande kompetenssatsning för lärare, infört nationella prov, förtydligat utbildningsmålen samt infört möjlighet att kombinera yrkesutbildning med svenskundervisning.

Ett problem med sfi är att den, för många människor, har varit alltför utdragen. Det har varit många och långa avbrott eller att enskilda tvingas gå kvar på sfi för att få försörjningsstöd. Det är oacceptabelt att människor förvaras i sfi istället för att ges chans att delta på arbetsmarknaden. Därför måste undervisningen förbättras, individanpassas samt ha arbetsmarknadsrelevans.

Idag tog jag emot en utredning som föreslår tidsbegränsad sfi. Utredaren föreslår bland annat att utbildningstiden i sfi ska begränsas till två år. En sfi-utbildning på två år bör ge alla grundläggande kunskaper i svenska. I övrigt bör fortsatt språkutbildning ske inom ramen för generell vuxenutbildning.

Jag välkomnar utredningen som ett steg i rätt riktning. Tidsbegränsning är viktigt för att tydliggöra att sfi är till för nyanlända. Nu ska vi titta närmare på förslagen, inte minst hur vi säkerställer en rättssäker övergång från sfi till andra utbildningsformer. Detta är en viktig pusselbit för att påskynda människors väg till arbetslivet och delaktighet i samhället."

Utredningen "Tid för snabb flexibel inlärning" (SOU 2011:19)

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...