En tydlig profetisk röst

- Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund — att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld — det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor."

Stockholms biskop Eva Brunne i sin predikan i Storkyrkan vid riksdagens öppnande, vilket ledde till att Jimmie Åkesson och hans sverigedemokrater reste sig och lämnade kyrkan.

Vänta bara, Jimmie Åkesson. Det här har kyrkan, som ni också vill påverka genom Kyrkomötet, alltid predikat. Och vi kommer att fortsätta vara en tydlig profetisk röst mot rasism och främlingsfientlighet.

"En invandrare får du inte kränka eller förtrycka: ni var ju själva invandrare i Egypten." (2 Mos 22:21)

‎"Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud." (3 Mos 19:33-34)

"Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus." (Galaterbrevet 3:28)

SVD
Kyrkans tidning
Läs hela Eva Brunnes predikanDagen
DN

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...