Högtidligt och profetiskt

Dag två av kyrkomötet är över och den har verkligen varit fullspäckad. Gruppmöten först där de sista nomineringarna till valberedningen mejslades fram, sedan en stunds paus för omklädning inför den högtidliga inledningsmässan i domkyrkan.

Ärkebiskop Anders Wejryd predikade över den gångna söndagens text om Lasarus och den rike mannen, och konstaterade att det är många i vår värld som varnar, men desto färre som talar om hopp. Var finns det sammanhang där man får höra att man är tillräcklig i sin otillräcklighet?

Kungen och drottningen närvarade, vilket som vanligt föranleder en del säkerhetsåtgärder.

Sen vandrade vi i procession efter stiftsstandaren till universitetshuset där den högtidliga öppningsceremonin tog vid. Kyrkomötets ordförande Gunnar Sibbmark talade en del om kyrkomötets arbete (att vi ger goda förutsättningar för församlingarna att bedriva god verksamhet) men tog också tillfället i akt att önska att den nya riksdagens arbete leder till ökad förståelse för invandrargrupper.

Anders Wejryd menade att det finns många bilder av Svenska kyrkan. Vi marginaliseras men förtydligas. Vi försöker vara populära men håller alltför hårt fast vid rötterna. Vad vi behöver göra är att driva ett värdebaserat påverkansarbete! Kyrkomötet ger ramar för Svenska kyrkans församlingar som påverkar identiteten för lång tid framöver. Därför behöver vi tänka till innan vi fattar beslut i frågorna om struktur och handboken.

Ärkebiskopen konstaterade att "församlingen aldrig blir en himmelsfilial". Han tog upp hur den ekumeniska samtalen förts efter den omdiskuterade äktenskapsreformen 2009 och konstaterade att allt är som vanligt. Vi har till och med ett nytt samarbetsavtal - med den lutherska kyrkan i Costa Rica.

Vi har fått kritik, det är sant, men flera kyrkor understryker att det är viktigt att vi forsätter att samverka. Vi är inte alls isolerade ekumeniskt, som motståndarna till samkönat äktenskap påstod att vi skulle bli, utan tvärtom. En kyrka är alltid mer än dess kyrkopolitiska majoritets åsikter.

Anders Wejryd var också profetisk när han adresserade migrationspolitiken med uppfattningen att det inte längre är sant att vi har en generös invandringspolitik. I det sammanhanget nämnde han samernas situation och konstaterade att vi även i det fallet ska följa internationell rätt.

Redan innan kyrkomötets början hade det läckt ut att ärkebiskopen skulle göra något utspel i alkoholfrågan - det är som bekant en motion i årets möte om alkoholen i nattvardvinet. Anders Wejryd konstaterade att det inte är en läromässig fråga huruvida det ska vara alkohol i nattvardvinet, men också att det knappast är någon lärofråga om man dricker ett glas vin efter kyrkorådssammanträdet heller. Det är dock inte säkert att det är så klokt.

Hur som helst kan det vara idé att, oavsett vilka grupper som missgynnas av alkoholhaltigt vin i nattvarden, fundera över principen att våra sammanhang ska vara alkoholfria zoner.

Så spelade folkmusikgruppen Brudföljet, talade gjorde också Colin Menzies från Church House, London, Johan Berkman, Svenska kyrkans unga, och ecklesiastikrådet Risto Cantell från Evangelisk- lutherska kyrkan i Finland fick S:t Eriksplaketten. Svenska kyrkans Ungas motionssvar ska jag återkomma till i senare blogginlägg.

Så kunde äntligen utskotten väljas och börja arbeta. Presidiet har utfärdat en rekommendation att ledamöter som använder sociala medier gör skillnad på de offentliga sammanträdena i plenum och de slutna sammanträdena i utskotten. Jag tycker att det är så självklart att det inte behöver sägas. I utskottet måste man kunna få resonera fritt utan att riskera att bli recenserad på någon blogg eller på någons facebook. Det som blir offentligt är utskottets betänkande, den dag det publiceras på webben, runt 7-8 oktober. Däremot står det ju varje ledamot fritt att diskutera motioner och skrivelser - och publicera sin egen åsikt i frågorna.

Bara lite sådär... tidningen Dagen skriver att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth var där, samt riksdagens talman Per Westberg. Men, riksdagens talman heter Per Westerberg. Den Per Westberg som finns i våra sammanhang är sekreterare i Organisationsutskottet och till vardags utvecklingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Kika gärna in på Kyrkomötesbloggen där några av oss ledamöter bloggar om våra upplevelser. Vi har idag gjort en uppdatering på startsidan som förklarar att bloggen är ett privat initiativ och inte Svenska kyrkans.

Rapporterat i media:
Dagen.se
UNT
sr.se
expressen.se
knuff.se
kyrkanstidning.se

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...