Vad har Göran Lindberg med bordellen i Almedalen att göra?


Det finns ord man önskar man inte hade hört. Ett av dem är definitivt "sexväska". Det anspelar på den väska, innehållande attiraljer som snarare för tankarna till travhästutrustning än romans, som förre länspolismästaren Göran Lindblad haft med sig när han varit ute på sina sexköputflykter.

Det finns förstås många tankar och funderingar omkring Göran Lindberg och den patriarkala kultur som format honom. Professionellt har han torgfört andra värderingar. Han är expert på hur våld bryter ner andra människors försvar och självkänsla. Han är expert på de försvarsmekanismer som sakta men säkert byggs upp hos våldsamma människor.

De brott han nu misstänks för är groteska. Grov våldtäkt, våldtäkter, förberedelse till grov våldtäkt mot barn, koppleri samt köp av sexuella tjänster. Inte minst mot bakgrund av att sexköpen finansierats av jämställdhetsivrande åhörare landet runt. Men Göran Lindberg tycker inte att han gjort något fel. Erkänt några sexköp, ja, men den lagen tycker han är fel. I övrigt har han redovisat sina egna sexuella fantasier som handlar om att han vill bli dominerad. Med tanke på hur offrens vittnesbörd låter, vill man inte veta hur Göran Lindberg beter sig när han inte är dominerad.

Men vad är det som får människor som borde veta bättre att gå till prostituerade, att våldta barn och tända på att misshandla och tortera? Vår kultur säger oss att det är fel. Annars skulle inte sexköpande poliser och politiker hängas ut i kvällspressen. Är driften starkare än kulturen? Är känslan av spänning och dominans viktigare än den skam man utsätter sig själv och anhöriga för den dag det kommer fram?

Och vad är en människa värd? Kan man rättfärdiga stryptag och blåmärken med att fylla på deras kontantkort efteråt?

Nu har almedalsveckan startat och bland bruset av budskap har verkligen tjejjouren i Järfälla lyckats sticka ut med sin bordell.

"Var 13:e svensk man har köpt sex.
Dessa män är med och finansierar tung organiserad brottslighet.
Dom befäster synen på kvinnan som objekt.
Dom orsakar både psykisk och fysisk skada.
Dom tror att prostitution sker av fri vilja. När sanningen är att majoriteten av de prostituerade i Sverige börjar sälja sex i 14-års ålder, alltså under den ålder som samhället tillåter dig att ha sex. Dom kränker individers integritet och mänskliga rättigheter. Dom är en av de mellan 5-40 män som en prostituerad varje arbetsdag måste serva med sin kropp.
Dom bryter mot lagen.

Baksidan med prostitution är att det inte finns någon framsida. Sluta gå till prostituerade. Njut av gemensamt och frivilligt sex."


Uppenbarligen behövs mer upplysning, även om det inte hjälpte Göran Lindberg. Men allt behöver göras för att det ska bli lika moraliskt skamligt att "dela en slyna på tisdag på dan" (för att använda Göran Lindbergs eget vokabulär) som att handla choklad och blöjor på företagskortet.

Det är skillnad på sexköp och sexköp, hävdar sexköpsivrarna. Men för mig handlar det inte om skillnaden på en tolvårigt traffickingoffer från Moldavien och en fyrtioårig heroinmissbrukare i Skövde. Straffsatserna bör skärpas och vara differentierade föreslår regeringens utredare. De böter som idag utfärdas är fastställda av Högsta domstolen utifrån en världsbild som inte gäller längre.

Sexköpslagen har fått förväntad effekt. Prostitutionen har inte ökat. Alltfler anser att det inte är okej att köpa sex.

Men, som fallet Göran Lindberg visar, ord är en sak, handling är en annan. För den som fortfarande tycker att sexhandeln är accepterat i ett modernt samhälle rekommenderas alltså ett besök på bordellen i Almedalen.

Risken är dock att redan frälsta kommer dit. Torskarna tar sig rätten till sina drifter oavsett påverkansförsök.



I Almedalen har vi satt upp en bordell. Där tänker vi att sexköpsförespråkarna kan få praktisera i yrket och de som är sexköpare kan känna sig som hemma.

25% av Sveriges män vill slopa sexköpslagen. Vad tycker du? (Klicka på krysset i högra hörnet så kan du se bordellen via bambuser)


Pressträff med Anna Skarhed, regeringens utredare i utvärderingen av förbudet mot köp av sexuell tjänst
Inte sexköpare, Järfälla tjejjour på facebookLiberati tycker att bordellprojektet är trams.
Läs andra bloggares åsikter om
sexköpslagen, ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...