Tänk om, tänk rätt

Annika Borg skriver mycket bra på dagens DN Debatt om kronprinsessparets plan att Victoria ska ledas in av kungen vid vigseln för att överlämnas till sin blivande man. Denna sed är övertagen från amerikanska filmer och teveserier och står i klar kontrast mot den jämlikhetstanke som präglar den svenska äktenskapssynen och som ges uttryck i att de två kontrahenterna går in tillsammans utan att någon överlämnas.

Brudöverlämning har sina rötter i ett helt annat tänkande. Det handlar om att kvinnans myndighet lämnas över från fadern till mannen.

"Hur är det möjligt att man i kungahuset inte har djupare kunskap om den svenska tradition man säger sig förvalta?"
undrar Annika Borg med rätta.

Det har funderats och tänkts mycket bland präster och andra kyrkoanställda om hur vi ska se på den här "moderna" formen av intåg. Annika Borg menar Svenska kyrkan vill att ritualet ska uttrycka jämbördighet, och att ordningen är att de två går in tillsammans.

Anledningen till att Victoria och Daniel särskilt bör fundera igenom detta mycket noga, är att deras bröllop med stor sannolikhet blir stilbildande.

Annika Borg undrar med rätta:

"Men varför vill moderna kvinnor med utbildning och frihet leka med den typ av symbolik som brudöverlämning uttrycker?"

Jag håller med Annika Borg och hoppas att de biskopar och den domprost som i vanliga fall duktigt pratar jämställdhet och jämlikhet förmår tala kronprinsessparet till rätta. Det är illa som det är att en 30-årig kvinna, vilket statligt uppdrag hon än har, har varit tvungen att be sin far och regeringen om godkännande av blivande maken. En liten upprättelse för svensk kvinnokamp vore att hon går in själv i kyrkan tillsammans med Daniel, utan att bli överlämnad av kungen med den symbolhandling som det innebär.

Uppdatering 16:15: Kanske är det nu dags för biskoparna att tänka till och producera ett biskopsbrev om vigslar, precis som de formulerat sig kring begravningsgudstjänsten. Kan de ha åsikter om liljor eller jord på kistan kan de väl föreskriva hur processioner ska genomföras.

Kyrkans tidning

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...