Kampen mot sexualbrotten fortsätter //Nyamko Sabunis nyhetsbrev

"Kampen mot sexualbrotten fortsätter


Idag tar jag emot ett antal organisationer som samlat in hela 13 000 namnunderskrifter mot sexuellt våld. Jag är glad att så många människor engagerar sig och riktar förväntningar mot regeringen. Jag ser engagemanget som ett stöd i det fortsatta arbetet mot våld mot kvinnor.

Att stoppa våld mot kvinnor är en av de mest akuta jämställdhetsfrågorna. Alliansregeringen har höjt ambitionerna på området. Vi har presenterat satsningar på över en miljard kronor i handlingsplaner för att bekämpa dels våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck, men också prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

Regeringen har i propositionen "Skärpta straff för allvarliga våldsbrott" sett till att de skärpta straffen inkluderar sexualbrotten. Två av oppositionens partier säger nej till de aktuella straffskärpningarna. Väljarna förtjänar ett samlat svar från de rödgröna om hur de grova sexualbrotten ska bedömas i straffskalan.

Ytterligare viktiga åtgärder som regeringen initierat är till exempel att Nationellt centrum för kvinnofrid har tagit fram en handbok och verktygslåda, spårsäkringssats eller "rape kit" i syfte att förbättra omhändertagandet av sexualbrottsoffer inom akutsjukvården. Nu ska detta "rape kit" spridas och användas på alla sjukhus över hela landet. Ingen våldtäktsman ska gå fri för att bevis inte samlades in på rätt sätt.

Arbetet som riktar sig till förövarna har länge varit av marginell karaktär. Men tack vare regeringens insatser har antalet dömda för sexualbrott som genomgår programverksamhet ökat kraftigt. Vi har också sett till att de avdelningar där sexualbrottsdömda vistas är porrfria, vilket är en förutsättning för att behandlingen ska fungera. Detta har dock Socialdemokraterna röstat nej till.

Omkring 10 000 poliser har utbildats i frågor som rör könsrelaterat våld för att förbättra bemötandet av utsatta och för att också kunna göra ett bättre utredningsarbete i dessa fall.

För att möta det obehag många kvinnor känner i det offentliga rummet har 45 miljoner gått till att förbättra och göra stadsmiljön mer trygg och säker. När kvinnor stannar hemma eller undviker vissa platser av rädsla för att utsättas för våld så har samhället misslyckats.

Jag är övertygad om att det finns en bred uppslutning kring kampen mot sexualbrotten. Jag välkomnar konkreta förslag och åtgärder från civila samhället, intresseorganisationer och den politiska oppositionen i det fortsatta arbetet. Visionen om att stoppa alla former av våld och sexualbrott som drabbar kvinnor kan vi alla dela.

Vänligen,
Nyamko Sabuni"


Läs fler nyhetsbrev

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...