Gästblogg: Sewon Ekberg om PTSD-kompetens i vården

Regionstyrelsen i Västra Götaland har i dag ( 6/4 ) bifallit Rosie Rothsteins och min motion om utbildning för all hälso- och sjukvårdspersonal – inte minst inom primärvården – för att kunna upptäcka och förbättra vård och stöd för patienter med posttraumatiskt stressyndrom !

Styrelsen hänvisar till hälso- och sjukvårdsutskottet som menar att posttraumatiskt stressyndrom är frekvent förekommande och svårt att upptäcka eftersom PSTD ofta uppträder tillsammans med andra sjukdomar.
Posttraumatiskt stressyndrom leder ofta till andra psykiatriska diagnoser och kronisk PSTD leder ofta till depression och missbruk. Självmordsfrekvensen är hög liksom risken för våldsamma betenden mot närstående.

Regionstyrelsens bifall i dag är en betydande framgång!


Motionen:

"Primärvården möter många olika slags människor, med olika bakgrund, sjukdomar och livshistoria.

En del av de vårdsökande har varit med om svåra händelser, som de inte återhämtat sig ifrån. En del, som varit utsatta för trauma, utvecklar PTSD; posttraumatiskt stressyndrom. Livstidsförekomsten i Sverige var 5,6 % (7,4 för kvinnor och 3,6 % för män) i en relativt ny svensk studie.

De händelser som ger störst risk för PTSD är våldtäkter och sexuella övergrepp, eller andra typer av händelser där det finns ett tydligt uppsåt. Våldtäkt anses vara en av de främsta orsakerna till PTSD i fredstid, och risken att få PTSD efter våldtäkt anges till 70%.
Efter människoförvållade katastrofer som krig, flyg - och färjekatastrofer samt terroristattacker riskerar 30-60 % att drabbas av PTSD de närmast följande åren. Naturkatastrofer tenderar ge lägre risk för PTSD. Även livshotande sjukdomar som cancer eller hjärtinfarkt hos sig själv eller närstående kan framkalla PTSD om än i mindre omfattning. Risken att drabbas anses vara mellan 5% och 20%.

Samsjukligheten mellan PTSD och andra psykiatriska diagnoser är stor. Patienter utvecklar ofta, särskilt vid kronisk PTSD, depression och missbruk. Suicidrisken är förhöjd och också risken för våldsamt beteende mot närstående.

Många av dem som lider av PTSD, har kanske klarat sig bra under en längre period, men så kan något inträffa som får symtomen att komma till ytan. Det kan t ex vara att bli arbetslös, bli utsatt för kriminalitet, eller en livssituation som ställer krav på stora förändringar.

Många vårdcentraler har idag behov av mer kunskap kring PTSD, för att kunna stödja och behandla de vårdsökande på bästa sätt.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi:
att åtgärder genomföres för att höja kompetensnivån bland primärvårdens personal med att lära sig uppfatta PTSD-kännetecken och att kunna ge adekvat behandling.

Rosie Rothstein och Sewon Ekberg

Regionpolitiker (FP). Ordf. i Liberala Seniorer i Skaraborg och Samordningsförbundet i Skövde.Landstingsman sedan 1986 och därefter regionfullmäktigeledamot.
Vill vara de äldres röst i Skaraborg.Tidigare personalchef.
2:e v.ordf.i Hälso-o Sjukvårdsnämnden. "



Beslut i regionstyrelsen 6 april

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...