Tack för ditt förtroende! /Mitt inledningsanförande vid Seglora smedjas kyrkovalsdebatt

Lägg din röst på FiSK, om du delar våra värderingar!

Vi är fristående från Folkpartiet, vi är kristna folkpartister och liberaler som arbetar för en öppen, demokratisk, varm och medmänsklig folkkyrka där alla människor är välkomna och får möjlighet att vara delaktiga.

Svenska kyrkan är inte en troende elit, utan består av alla oss som vill vara där, oavsett om man går i kyrkan varje söndag eller om man går in och tänder ett ljus i kyrkan då och då.

Lägg din röst på FiSK om du vill att det ska märkas i kyrkans verksamhet att det kristna budskapet är i centrum!Vi är stolta över vår grupps beteckning! ”Fisk” på grekiska heter ichtys, och varje bokstav i ordet utgör begynnelsebokstäverna i bekännelsen ”Jesus Kristus Guds son Frälsaren”.
De första kristna använde fisken som symbol för frihetens tro utan förtryck och fördömanden, och det gör vi också.

När Jesus Kristus är i centrum utmanas vi att dela hans prioriteringar. ”Låt barnen komma till mig”, säger Jesus, ”och hindra dem inte.” Vi ska inte bara låta bli att hindra, vi ska aktivt ta vårt ansvar för barn och ungas existentiella situation – inte bara diakonalt utan också teologiskt: undervisa om och överlämna kunskap om kristen tro och kristna värderingar. Det är oerhört viktigt i ett mångkulturellt samhälle. Den som vet sina rötter är mycket tryggare i mötet med det som kan verka främmande.

Vi måste också fokusera på gudstjänsterna. Tydligt budskap, variation och flexibilitet skapar möten mellan Gud och människa, och mellan medmänniskor. Dop, konfirmation, vigsel och begravning är viktiga gudstjänster! Vi står för en bevarad vigselrätt och säger ja till könsneutrala äktenskap i kyrkan.

Lägg din röst på FiSK om du tycker att det är viktigt med diakoni!
Ja, det tycker ju alla, men hur? För oss är det allas ansvar. Som i allt församlingsarbete bärs diakonin av att frivilliga och anställda arbetar tillsammans utifrån respektive förutsättningar.
Diakoner ska arbeta utåtriktat och ska i större utsträckning än idag inrikta sig på uppsökande möten i vardagen.

Lägg din röst på FiSK om du… vill ha en utökad möjlighet att kunna välja vilken församling du vill tillhöra
… om du vill ha en kyrka som är en tydlig profetisk röst i samhället och skapar mötesplatser för människor att dela livsfrågor
…om du vill ha en kyrka där kulturarvet lyfts upp, som till exempel kyrkomusik och kyrkobyggnader
…om du vill ha en kyrka där vi är varsamma vid organisations – och strukturförändringar
Så här tänker vi i korta drag om dagens och framtidens kyrka. Vi vill fortsätta vara med och ta ansvar för den. Var med du också och gör skillnad, lägg din röst på FiSK!

Tack för ditt förtroende!


Andra bloggar om , , .

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...