Vad är viktigast?

Just nu debatteras det brev från två biskopar i Anglikanska kyrkan i England som skickats till Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd som svar på hans brev till Borgågemenskapen om den förestående reformationen i äktenskapsfrågan. De två anglikanska biskoparna vill nu varna för att relationerna mellan kyrkorna kan skadas om synen på sexualitet och äktenskap ändras.

Båda kyrkorna är med i Borgågemenskapen som är en kyrkogemenskap av lutherska kyrkor i främst Norden och Baltikum samt anglikanska kyrkor på de brittiska öarna. Överenskommelsen, undertecknad i Borgå 1996, innebär att man välkomnar varandras präster och medlemmar som sina egna. Innan viktiga beslut tas, ska man konsultera varandra. Det har Svenska kyrkan gjort och gör, också i denna fråga.

Denna gemenskap kan alltså få problem om Svenska kyrkan nu beslutar sig för att välkomna samkönade par att gifta sig i kyrkan.

Själv känner jag mig tveksam till att låta ekumeniska hänsyn vara utslagsgivande i inomkyrkliga beslutsprocesser. Hänsynen är inte ömsesidig. Svenska kyrkan måste också ta hänsyn till de människor hon är satt att vara ibland. Särskilt de som marginaliserats. Hur skulle Jesus ha hanterat frågan?
Lars Gårdfeldt menar i SvD att banden med Engelska kyrkan bör klippas.

– Är det någon som borde klippa banden så är det vi. Jag förväntar mig att kyrkoledningen går ut med en sådan offensiv nu.
Anglikanska kyrkan kräver av homosexuella att man ska leva i celibat, de tvingade den ende homosexuella biskopen att avsäga sig sin stol och de har ännu inte erkänt kvinnliga biskopar, säger Lars Gårdfeldt till SvD.

Självklart reagerar kyrkor och kyrkoledare på företeelser som de tycker är tveksamma eller rent av förkastliga. Jag är inte förvånad.

Jag är heller inte förvånad över att svenskkyrkliga motarbetare till hbt-rättigheter jublar över brevet (nåja, kanske att ta i), men iallafall använder det som slagträ i debatten.

Kommer Svenska kyrkan att bli isolerad? Tja, den som leder utvecklingen är med nödvändighet rätt ensam. Någon måste trampa upp stigar och visa vägen. Jag är stolt över att Svenska kyrkan får bli den kyrkan.

Det är faktiskt viktigare att samkönade par får gifta sig i kyrkan, än att svenska präster kan få jobba i Anglikanska kyrkan.

Det är faktiskt viktigare att välsigna människor som vill leva tillsammans, än att svenska biskopar får gå i procession i engelska katedraler.


Läs mer om hur jag tänker här.


Läs också ledare i Dagen, Sven Thidevall i Kyrkans tidning, POSK:s valblogg,Trollhare: Det handlar om genus,Prellan, Dag...

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...