Mycket att göra i EU: korkad litauisk lag antagen

Nej, det gick inte så bra med den nya lagstiftningen i Litauen som jag skrev om tidigare. President Valdas Adamkus lade i juni in sitt veto, men en majoritet på över 80 av 140 ledamöter slog parlamentet i Vilnius igår ut vetot.har nu den kontroversiell lagen klubbats igenom. Det blir alltså förbjudet att uppmuntra vissa sexuella läggningar, hypnos och en hel del annat såsom dålig hygien, mathållning, spel och dobbel.

Situationen för hbtq-personer i Litauen är alltså bekymmersam. Lagen har förstås kritiserats av flertalet organisationer, bland andra Amnesty och Human Rights Watch. Säga vad man vill om företeelserna som förbjuds, men Litauen har anslutit sig till Europakonventionen om mänskliga rätt- och friheter som fastställer allas rätt att ta emot och sprida information och tankar utan inblandning från myndigheter.

Tor Billgren på bloggen Antigayretorik:

Det positiva i sammanhanget är att lagen tydligt demonstrerar riskerna med att låta populistiska och konservativa kristna krafter påverka lagstiftningen i ett land. Lagen kommer också att lyfta fram hyckleriet hos dem som i vanliga fall brukar framställa sig som yttrandefrihetens objektiva riddare. Det är även positivt att lagen antas just nu, när Sverige är EU:s ordförandeland. Jag förväntar mig storslagen och dräpande retorik från regeringshåll.


Ja, det får vi verkligen förvänta oss. Klimatpolitik i all ära, men det är viktigt med det medmänskliga klimatet också. Enligt qx.se kommer den nyvalde presidenten Dalia Grynauskaite att besöka Stockholm och Fredrik Reinfeldt, men från statsrådsberedningen kan man idag inte säga om frågan om den nya lagen kommer att tas upp i de överläggningar som sker under torsdagen.

Vladimir Simonko från den litauiska hbt-rörelsen hoppas att lagen ska falla vid en prövning i konstitutionsdomstolen, dit det liberala partiet i parlamentet har sänt lagen.

DN
SvD
Dagen
qx.se

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...