Förklaring

Visst är det frustrerande att inte fatta! Det är mycket som jag genom livet inte har fattat. I skolan fattade jag nästan jag aldrig när vi hade matte. Att andra kunde se en lösning som jag inte förstod ledde många gånger till både ilska och förtvivlan.

Senare var det andra saker jag inte förstod. Varför människor dör innan dom har blivit gamla. 70 eller 80 år, om livet blir långt, står det i Bibeln. Varför blir det inte långt för alla, och framför allt, varför blir det inte bra för alla?

Kunde det i alla fall inte bli lagom för alla, Gud?

Kristi Förklarings dag hade i vi söndags. Då förklarades vem Jesus var. Lärjungarna hade frågat. Undrat. Inte fattat. Dom hade haft sina föreställningar, såklart, men förklaringen var kanske inte helt i samklang med frågan.

För när Jesus förvandlas inför deras ögon blir dom rädda. Dom är inte alls beredda på svaret, vem Jesus är. Profet, Gudsman, hjälte Att Jesus är Guds älskade son verkar dom oförberedda på.

Kan det finnas tillfällen när vi blir rädda när vi förstår innebörden av Guds kärlek?

I vilket fall. Lärjungarna kastar sig mot marken med ansiktena neråt, för dom orkar inte se.

Jesus kunde inte, i den omgivning han var, komma ut med att han var Guds son. Han förbjöd lärjungarna att tala om vem han var.
Den här veckan firas Pride i Stockholm. I skuggan av all glans och glamour fokuserar vi på det som det innerst inne handlar om : att människor ska kunna få vara öppna med det som de egentligen är – utan rädsla för att bli angripen och anfallen. Att få vara trygg med sin identitet.

Jesus ser oss som sina vänner. Som bröder och systrar. Vi är också Guds älskade barn, var och en av oss. Han kommer till Petrus, till Jakob, till Johannes, till dig och till mig och säger till oss att stiga upp och inte vara rädda. Vi behöver inte vara frustrerade över det vi inte fattar, vi behöver inte lösa gåtan om livets mening. Gud har någonstans förklaringen, helheten och fullständigheten.

Och det är en nåd att stilla be om: när vi lyfter blicken och ser in i ögonen på våra medmänniskor – så ser vi ingen utom Jesus i dem.

(Beredelseord den 29 juli 2009
S:ta Helena kyrka)

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...