Make Noise For A Free Choice!


Nej, jag är inte "för" aborter. Jag tycker att det är bedrövligt. Men ändå måste aborträtten finnas. Därför att alternativet är värre.

Visst, man måste bestämma sig för om det är fostrets rätt eller mammans rätt som ska komma i första hand. Men för den utsatta människan är det en akademisk fråga som inte blir särskilt betydelsefull i den situation hon befinner sig i.

En grundförutsättning måste vara att varje människa har rätt att bestämma över sin kropp. Så är det inte överallt, inte "ens" i EU. Aborträtten finns inom ramen för subsidiaritetsprincipen vilket innebär att det är varje land som beslutar om kvinnor har rätt till säkra, lagliga aborter. Så är det inte med andra mänskliga rättigheter. När en stat genom lagstiftning hindrar en kvinna från att bestämma över sin kropp, integritet och hälsa är det en kränkning av hennes mänskliga rättigheter. En kvinna som nekas valet mellan att fullfölja eller avsluta en graviditet utsätts för just detta.

Det är inte vettigt att kvinnor i Polen, Malta och Irland ska behöva skada sig i underlivet, äta tvättmedel eller besöka kvackdoktorer när det finns säkra metoder om man ser sig tvungen att avbryta en oönskad graviditet.

Dags att sätta press på deras regeringar, alltså. Skrik du också!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...