Kyrkostyrelsen föreslår "ja" till könsneutrala äktenskap i kyrkan

Kyrkostyrelsen har haft sitt junisammanträde och som väntat föreslås nu till höstens Kyrkomöte att Svenska kyrkan säger ja till att ansöka om vigselrätt samt att heterosexuella och homosexuella ska få gifta sig på lika villkor i kyrkan. Noteras bör att det alltså inte föreslås två olika vigselritual utan ett enda som används för alla. Bra och positivt - Jag kommer att rösta med Kyrkostyrelsens förslag som du kan läsa nedan.

_____
KsSkr 2009:6 Bilaga 2 Bilaga 1. Kompletterande anvisningar till kyrkohandbokens ordning för vigselgudstjänst Som kompletterande anvisningar till nu gällande ordning för vigselgudstjänst föreslås följande tillägg till kyrkohandboken.

Vigsel för par av samma kön I de fall makarna är av samma kön görs följande anpassningar av vigselordningen. Motsvarande anpassningar görs vid välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap.

1. I Lovprisningen byts orden har du skapat man och kvinna ut mot har du skapat människan till din avbild.
2. I Inledningsord byts orden man och hustru ut mot äkta makar.
3. I Bibelläsning kan Matt 19:4–6 utgå. Till förslagen på övriga läsningar läggs Joh 15:19–12, 1 Joh 4:7 och Rut 1:16b–17a.
4. I Frågorna byts orden man och hustru ut mot maka eller make. Frågorna ställs till paret i överenskommen ordning.
5. I Löftena och ringväxlingen byts orden man och hustru ut mot maka eller make. Paret avger löftena i överenskommen ordning.
6. I Tillkännagivandet byts orden man och hustru ut mot äkta makar.
7. I Förbön (andra alternativet) byts orden skapade människan till man och kvinna. Du gav dem nåd att vara förvaltare över allt skapat ut mot skapade människan till din avbild. Du gav henne nåd att vara förvaltare över allt skapat och orden som har förenat man och kvinna och givit dem din välsignelse byts ut mot som har givit oss människor din välsignelse. Om vigseln firas med mässa kan kyrkohandbokens Prefation vid vigsel med mässa användas. Orden Till man och kvinna byts då ut mot Till din avbild.
____



Pressmeddelande från RFSL
Dag Sandahl
DN
KyrkoordnarenMarta Axner

Andra bloggar om
, ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...