Karins måbättre-reflektioner. Del 5.

Idag blir det en frukostbloggning. Det sägs att de flesta överviktiga människorna struntar i att äta frukost. Det kan naturligtvis handla om att man inte hinner, att man prioriterar annat, eller faktiskt att man vaknar upp till ännu en ny dag med fantastiska intentioner. Planen med minskat kaloriintag brukar hålla tilll halvtiofikat, då man istället försöker panikbota blodsockerfallet och den begynnande huvudvärken med i bästa fall en onyttig macka, som gärna blir tre.

Frukost behöver inte ta lång tid. Då och då kan du givetvis fuska med en shake. Men man kan äta frukost samtidigt som man gör annat. Mindfulness, hahaha, göra en sak i taget är inte något för oss som har mer än en sak i taget att tänka på. Glöm det, var effektiv och nyttig och förstå att vardagslivet faktiskt går mycket bättre om man planerar.

Dåligt att äta till frukost är vitt bröd, juice, sockrade flingor. Snabba kolhydrater omvandlas till socker, socker innehåller socker och får ditt system ur balans. Du blir visserligen pigg snabbt, men det finns annat man kan bli pigg av. Tänk inte "aldrig" när du med sorg slänger ut dina cornflakes, utan tänk "annat".

Bra att äta är till exempel ägg. Ett smart system är att alltid ha några färdiga kokta proteinspäckade ägg i kylskåpet. Bra till frukost, bra om du behöver panikäta. Det är bättre att skala ett ägg än att skala en kexchoklad. GI-experterna säger att man bör äta 150 gram protein till varje mål.

Bra att äta är också gröt. Om du tycker att havregrynsgröt är slemmigt, så har du helt rätt. Men det finns knep att ta till om du vill göra en riktigt god, fiberrik, proteinrik gröt som du håller dig mätt länge på. Jag vill verkligen rekommendera min Quinoa-dinkel-bovete-havregröt med frön.

Quinoa är ett frö från en ört som odlas i Sydamerika. Det smakar ungefär som ris, finns i olika färger och har ett högt proteininnehåll och lågt GI. Dinkelflingor är nyttiga, mycket protein, bra GI och mycket goda. Bovete är inget sädesslag utan en växt, vars frukter man gör mjöl av. Det är alltså glutenfritt. I gröten använder man helt bovete.

Gör så här: kolla så att du har quinoa, dinkelflingor, helt bovete, havregryn, salt plus några favoritfröer hemma. Kanel och äpplen.

Tag fram en kastrull (gärna teflon), ett decilitermått och ett durkslag. Skölj en halv dl quinoa och en halv dl bovete i durkslaget. Lägg sen i kastrullen. Fortsätt med en halv dl dinkelflingor. Häll i en dl frön, t ex linfrö (kostfiber och omega 3, bra för magen), solrosfrö och physillumfrö (milt laxerande). Förresten, var försiktig med physillumfröna; två-tre matskedar räcker.

På med vatten, åtminstone fem dl. En nypa salt blir bra. Rör emellanåt. Det är inte meningen att det ska bli slemmigt eller för hårt. Du själv avgör när konsistensen är bra. En kvart får du räkna med att det ska koka. Häll på mer vatten om det blir för tjockt, avvakta om det blir för löst. Sista minutrarna häller du på en halv dl havregryn. Jag vill ha dom rätt intakta, inte sönderkokta.

Nu har du gröt så det räcker några dagar. Den går utmärkt att förvara i kylskåpet. Du tar ut och värmer så mycket åt gången som går åt. När du har kommit på just din favoritmix av olika ingredienser kan du öka grundportionen.

Servera med komjölk, sojamjölk eller havremjölk. Häll på det du tycker om, t ex kanel (blodsockersänkande och dessutom ett utmärkt afrodisiakum) och riven och mixad frukt. Till detta dricker du kaffe, grönt te eller rooibos plus ett glas multivitamindryck med din favoritsmak. Plussa på med ett ägg.
Om du känner att du inte hinner sitta och äta, så är gröten så fröig och tuggmotståndlig så att du har gott om tid att leta gummistövlar, överdragsbrallor, mata hundarna och plattånga och volumastra håret medan du tuggar.
Enjoy!


Andra bloggar om , ,.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...