Trehundra kronor

I Stockholm öppnar man ett privat barnsjukhus, Barnsjukhuset Martina. För att barnen ska få vård där krävs att man har en försäkring, annars får man betala vad det kostar.

Bra idé med ett privat sjukhus med akutmottagning, där personalen är rädd om patienterna och gärna vill att dom ska komma tillbaka, till skillnad från omvittnade dörrvakter på vårdcentralerna som gör allt för att hålla patienterna borta från vårdgivarna.

Men tilltaget gillas naturligtvis inte av alla, t ex vänsterpartisten och oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord som i DN kan förstå att föräldrar gör allt för sina sjuka barn, men att det blir fel när sjukvården gör skillnad på barn utifrån betalningsförmåga.

Jaja. Det blir också fel när sjukvården gör skillnad på barn utifrån hur mycket och länge deras föräldrar orkar tjata med sköterskor i sjukvårdstelefonen. Det gör säkert att en hel del väljer den privata lösningen. Jag hade definitivt gjort det om jag haft möjlighet.

Nu är försäkringspremien till barnsjukhuset Marika inte så hög. Runt trehundra kronor, vilket man ganska lätt får ihop till om man drar ner litegrann på onödigheter som alkohol, tobak, chips och coca cola. Det i sig är dessutom bra för barnens hälsa.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...