Nyordslistan med dåligt val

Så har Språkrådet (än så länge finns inte artikeln på deras hemsida utan hos DN) presenterat de nya orden som används i svenskan. Trendord som foppatoffel, från den politiska sfären som att göra en reinfeldtare.En spegling av vårt samhälle är tyvärr orden ankarbarn (ensamt flyktingbarn som ska fungera som anledning för vuxna anhöriga att senare söka asyl och på så sätt förankrar hela familjen i det nya landet) och spelnykter.

Ett annat av orden som flera reagerat på, och det är ordet dampa som fått betydelsen "vara bråkig och störande; bli arg, få utbrott". Förmodligen syftar det på diagnosen DAMP, som numera benämns ADHD. Det handlar alltså inte om att bli arg i störta allmänhet, utan om en funktionsnedsättning som är jobbig både för den drabbade själv och dess anhöriga.

Att använda ordet dampa på det här sättet tycker jag är ovärdigt dem som lider av den verkliga problematiken, precis som att använda ordet "cp" för en person som fattar långsamt. Det är mycket olyckligt att ord som ankarbarn och dampa tas in på nyordslistor.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...