I deras fotspår

Läser ikapp en del bloggar och fastnar hos Per som bloggar om kyrkoherde Sonja Waara i Karungi utanför Haparanda som strax går i pension. Sonja blev 1979 Norrbottens första kvinna som kyrkoherde.

NSD har gjort ett fint bildspel.

I år är det 50 år sedan prästämbetet fullbordades och öppnades kvinnor.

"Vid omröstningen i kyrkomötet lördag den 27 september 1958 röstade 69 för förslaget och 29 mot. Av biskoparna röstade 6 för förslaget och 5 mot. Styrkeförhållandet motsvarade således röstetalet vid 1957 års kyrkomöte mellan de som principiellt var mot och de som då ville få mer tid för samtal och utredning. Samtidigt som beslutet om ”kvinnans behörighet till prästerlig tjänst” togs, röstades även en så kallad samvetsklausul igenom. Den innebar att ingen man skulle nekas prästvigning p.g.a. sin övertygelse om det felaktiga i den nyinförda ordningen och ingen präst skulle tvingas att i tjänsten utföra något som stred som samvete och övertygelse och ingen biskop skulle tvingas prästviga kvinnor.

Trots att samvetsklausulens legala status var oklar användes den av motståndare till kvinnors prästvigning och gjorde att det i praktiken blev svårare för kvinnor att prästvigas i vissa stift. Regeringen kom dock aldrig att utse biskopar som var emot nyordningen såvida det på förslagsrum fanns en biskopskandidat som var för ordningen. Två gånger, i Visby stift på 60-talet och i Göteborgs stift i början på 70-talet var dock alla tre kandidaterna i förslagsrum emot ordningen vilket tvingade dem att utse en "kvinnoprästmotståndare" till biskop. I fallet med bl.a. biskopsvalet 1991 i Göteborg kunde dock regeringen frångå biskopsvalets vinnare (professor Bengt Holmberg)och utse kandidaten på andra plats (Lars Eckerdal) när vinnaren inte stödde nyordningen i ämbetsfrågan. 10 april 1960 vigdes de första tre kvinnorna till präster. Elisabeth Djurle vigdes i Storkyrkan i Stockholm av biskop Helge Ljungberg, Ingrid Persson i Härnösands domkyrka av biskop Ruben Josefson och Margit Sahlin på S:t Katharinastiftelsen i Stockholm av ärkebiskop Gunnar Hultgren. "

Källa: Wikipedia

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...