Utträdena minskar

Man läser i media och hör folk som säger att "jättemånga" går ur Svenska kyrkan, "folk"står i kö på pastorsexpeditionerna och i den här takten kommer vi inte att ha nästan några medlemmar om femtio år.

Men det är inte sant, och det bedrövliga är när kyrkans folk själva sprider den här bilden. För tredje året i rad minskar nämligen utträdena, enligt Kyrkans tidning. 2007 gick 56 537 personer ur Svenska kyrkan vilket är nära 3 000 färre än förra året.

Behöver man få panik över att människor överhuvudtaget utträder? Jag tycker inte det. I en mångfaldskultur är det inte rimligt att hundra procent av befolkningen tillhör ett och samma trossamfund. Däremot behöver vi som samhälle fundera över hur även muslimer får utöva sin gudstro - även i Sverige.


All statistik finns på www.svenskakyrkan.se.
DN skriver om "medlemsras", vilket man med Brygubben verkligen kan tycka är överdrivet, med tanke på att det är en medlemsförlust på åtta tusendelar det handlar om.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...