Second opinion

Nej, jag håller inte med regeringens nationelle samordnare i psykiatrifrågor Anders Milton när han skriver på DN Debatt att han vill stänga dörren till läkaryrket för den morddömde studenten. Han redovisar visserligen skälen till att han skulle kunna fortsätta - han har sonat sitt brott osv - men ändå tycker han att dömda brottslingar i läkarkåren skadar förtroendet för läkarkåren.

Då undrar jag ödmjukt: är läkarna någon slags extra fin och oförvitlig grupp i samhället? Är det bara eliten som får bli och vara läkare? Vilka brott får studenterna inte ha begått? Vilka brott får läkarna inte begå?

Läkarna är nog som folk är mest, alltifrån polskt hembiträde i källaren till våldtäkt under operation. Historien om allmänläkaren och obducenten har ju också alla hört talas om.

Tvärtom, Anders Milton! En god människosyn värnar människors andra chanser. Och jag tror förtroendet för läkarkåren snarare skulle öka om dess företrädare kunde inse att också de är människor av kött och blod för vilka livet också kan gå snett.

Killen har sonat sitt brott. Det vore ju en extra bonus att dessutom avge löfte att rädda liv. Bättre revansch kan knappast tänkas.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...