Religionen i det offentliga #2

Som väntat levererar nu skolminister Jan Björklund (fp) beskedet att religiösa inslag förbjuds i all skolundervisning. Bra - elever ska inte behöva utsättas för fundamentalism. Däremot får man förmoda att barnen också fortsättningsvis ska undervisas i hur olika religioner och traditioner fungerar, inom religionsämnet. Att skapelseberättelserna ska likställas evolutionsteorin går helt bort, menar Björklund, men viktigare än det tycker jag skulle vara att skillnader mellan flickor och pojkar kunde mer uttryckligen förbjudas. Laboraskolan, den som Plymouthbröderna driver och som skolverket har sagt nej till (men som ändå efter en dom i länsrätten fick starta i höstas) har alltså en skolledning som delvis består av folk som betonar avskildhet från det onda, vilket innebär att plymouthbröder inte kan bo och äta med människor utanför rörelsen. De lever efter Bibelns ord om att kvinnan är underställd mannen och menar att den vetenskapliga utvecklingen är av ondo.

En annan aspekt av detta som bör lyftas fram är att det finns religiösa yttringar som är sunda. Kyrkor, synagogor och moskéer borde i högre utsträckning arbeta med och inbjuda till studiebesök från såväl skolor som kommuner och ideella organisationer. Sekterism och fundamentalism tar stor plats i media - men det finns den helt vanliga kyrkliga/judiska/muslimska vardagen också.

Och på tal om naturvetenskap och kyrka, läs gärna ärkebiskop Anders Wejryd m fl på DN Debatt.

Uppdatering: Ett och ett halvt år innan Laboraskolan inspekteras

Andra bloggar om: , ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...