Kyrkomöte 2007 avslutat

Ordförande Gunnar Sibbmark har just klubbat av förhandlingarna och det är dags att sammanfatta kyrkomötet år 2007. Jag är nöjd av flera anledningar. Svenska kyrkans högsta beslutande har kraftfullt sagt ifrån att någon utredning om icke-vigselrätt kommer inte på fråga. Nu skär vi ytterligare en bit av salamin, som Dag Sandahl så fyndigt uttryckte, och nästa steg är att ta emot en könsneutral äktenskapslagstiftning och tillämpa den rakt in i vårt gudstjänstliv.

Så är jag också glad för utredningen av någon form av utvidgad clearing - Kyrkans tidning rapporterar - en utredning som är alldeles nödvändig.

Tyvärr tyckte kyrkomötet inte att varumärket Lutherhjälpen är värt att kämpa för. Jag tror att det är till nackdel i insamlingsarbetet, men det gäller samtidigt att gilla läget och se framåt.

Kyrkostämman avskaffas från och med nästa val. Jag röstade för ett bevarande, men jag kan leva med och utan kyrkostämma. Med den kommande tidens alldeles nödvändiga församlingssammanslagningar kommer kyrkostämman ändå inte vara aktuell. Och församlingsmöten har vi ändå.

Idag inleddes förhandlingarna med en motion mot åldersdiskriminering. Lite svårt att ta på allvar när det faktiskt är så att våra kyrkoaktiva snarare använder rullator än dator. Vårt arbete med pensionärer är gott - ett samarbete med pensionärsföreningarna skulle vara bra - men det är för barn i åldrarna 6-12 år som mer krut måste läggas.

Unga kyrkomötesdeltagare imponerade. Yngsta ledamoten Eva-Maria Munck fick igenom sin motion om Fair Trade Church-diplomering i kyrkomötet, trots hemställan om avslag i kyrkolivsutskottet. Och Anna-Sara Walldén fick igenom sitt tilläggsyrkande om jämställdhetsmätning i kyrkomötet. Miriam Berglund från Frimodig kyrka var uppe flera gånger med intressanta inlägg (även om jag inte alltid delade hennes åsikt).

Nu återstår imorgon en rikssamling med fiskare från hela landet, innan det är dags att åka hem.

Fler bloggare från kyrkomötet:
Marta Axner
Maria Abrahamson
Per Westberg brukar ju inte blogga om sitt jobb men har lagt ut en bild på sin utsikt.

Brygubben har följt förhandlingarna och skriver ner en del bra tankar.

Andra bloggar om: , ,
intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...