Mer om gudstjänst

En anonym skribent har kommenterat kyrkomötesmotionen om alternativ till huvudgudstjänsten

"Det finns väldigt lite behov av ett "mera varierat gudstjänstliv". Däremot finns det behov av fullödighet och kontinuitet. Kan man inte fira huvudgudstjänst är knappast t.ex. en veckomässa ett rimligt alternativ. Det Svenska kyrkan snarare borde dra ned på är just veckogudstjänsterna och t.ex. skrota kravet på att sammanlyst gudstjänst på söndagen ska ersättas av veckogudstjänst en vardag i veckan. Värna söndagarna och högmässan - inte minst är detta viktigt för oss som bor på landet. I storstäder kan det gärna firas veckomässor, men där finns det heller inget behov av att sammanlysa på söndagarna."

Karin svarar: Du berör viktiga frågor i din kommentar. Ska gudstjänst i huvudsak firas på söndagen eller någon dag, och hur ska denna gudstjänst se ut? Jag tror svaret på frågorna kan variera - beroende på den kyrkliga kulturen och på vilket befolkningsunderlag man har. Visst finns det och bör finnas möjlighet att fira gudstjänst också mitt i veckan - inte minst för dem som arbetar helger - men det är lättare i städerna.

Om man i ett landsbygdspastorat inte kan fira huvudgudstjänst på landet? Jag kan tänka mig att en anledning till det kan vara exempelvis en sammanlyst gudstjänst med hela kontraktet. Att varje pastorat sedan ska fira en veckomässa eller veckogudstjänst kan vara knepigt och ovanligt om man i vanliga fall inte har sådana. Dock kan domkapitlet medge undantag från denna regel.

Gudstjänst med eller utan mässa? Också beroende på tradition. Den högkyrkliga rörelsen har hjälpt oss att se att vi kan fira mässa oftare än en gång per år, men vi bör också värna allt det andra som också kan vara nådemedel. Inte bara ordets förkunnelse utan också musikens och stillhetens. Många äldre har också svårt med att det är nattvard varje söndag. Man forlorar lite av mässans högtidlighet, är en tanke jag hört.

I min helt ovetenskapliga bloggundersökning med frågan "Vad är viktigast för dig i gudstjänsten" svarade 114 personer enligt följande:

Musiken 8%
Predikan 22%
Bibeltexterna 4%
Boner 2%
Psalmer 7%
Tystnaden 4%
Nattvarden 31%
Ljustandning 2%
Valsignelsen 7%
Liturgin 3%
Gemenskapen 4%
Syndabekannelsen 8%

Läs också kommentarerna.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...